Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 november 2016

Sverige kräver skärpt lag kring djurtransporter

Flera EU-länder ställer sig bakom Sveriges krav om skärpta tag mot plågsamma djurtransporter. Efter avslöjanden om extrema förhållanden vid transporter till Turkiet tar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i dag, måndag, upp frågan vid dagens rådsmöte i Bryssel.

FOTO: Ann Lindén

– Det är totalt oacceptabelt att regler som har varit i kraft sedan 2007 inte följs, förklarar Sven Erik Bucht inför dagens möte.

Det saknas inte verktyg att agera mot dem som bryter mot reglerna.

– Men tyvärr använd inte sanktionerna och det kommer jag att ta upp.

Överfulla lastbilsflak

Det var i somras som djurrättsorganisationen Eyes on Animals videoupptagningar avslöjade hur djur som fraktas till Turkiet för halalslakt utsätts för stort lidande. Filmer som tagits vid gränsen mellan Bulgarien och Turkiet visar överfulla lastbilsflak där djuren tvingas vänta i upp till 40 graders värme utan att få mat eller vatten.

– Vi har dessutom fått flera rapporter från djurskyddsorganisationer om att detta pågår inom EU, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht som har begärt att djurtransporterna diskuteras som en särskild punkt på dagordningen.

I första hand kräver Sverige att medlemsländerna och deras ansvariga myndigheter faktiskt använder de verktyg som ska förhindra brott mot EU-reglerna.

Räknar med danskt stöd

Bland de länder som har lovat stödja kravet finns Österrike, Belgien, Tyskland, Nederländerna och Luxemburg. Sven-Erik Bucht räknar med att fler ansluter sig, bland annat Danmark som tillsammans med Sverige driver frågan om att EU ska skapa en djurvälfärdsplattform, vilket också ska diskuteras på dagens möte.

Förutom att förbättra efterlevnaden av de nuvarande reglerna vill Sverige att EU överväger en skärpning av regelverket. Det gäller transporttider, utrymmen för djuren, viloperioder, vattning och utfodring samt regler för temperaturer.

– Men vad gäller en skärpning av regelverket har vi inte lika stort stöd från andra länder. Vi får ta det step by step, säger Sven-Erik Bucht.

Relaterade artiklar

Till toppen