Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 april 2018

Sverige och Finland ska exportera tillsammans

Sverige och Finland går samman för att arbeta för ett bättre läge för länderna på den globala livsmedelsmarknaden.

 Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och Finlands jord- och skogsbruksminister Jari Leppä.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och Finlands jord- och skogsbruksminister Jari Leppä. FOTO: Thierry Monasse/IBL

Den svenska regeringen ska tillsammans med den finska samarbeta för att öka exporten av livsmedel och drycker. Tanken är att offentliga myndigheter ska arbeta tillsammans för att främja exporten, till exempel genomföra gemensamma aktiviteter på olika marknader. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

”Öka exporten”

– Sverige och Finland har många likheter, något som vi kan anamma när det gäller livsmedelsproduktion och livsmedelsexport. Det handlar om rena, säkra och högkvalitativa livsmedel med hög innovationsgrad. Det är också värden som vi vet efterfrågas av allt fler på exportmarknaden. Tillsammans kan vi skapa goda förutsättningar för att öka exporten, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Regeringen satsar 27 miljoner på livsmedelsexport

Tillsammans på mässor

Man föresätter sig bland annat att samarbeta för att få gemensamma paviljonger vid mässor, hitta gemensamma e-handelslösningar och digitala plattformar på tillväxtmarknader, försöka finna gemensamma logistiska lösningar för livsmedelsföretagen och utöka kunskapsutbytet och informationen för offentliga aktörer.

Läs mer: Här finns största exportpotentialen

Nå ut globalt

Förhoppningen med samarbetet är att skapa ett bättre utgångsläge för livsmedelsföretagen i de båda, relativt små, länderna för att vinna fler affärer och nå ut till fler konsumenter globalt.

– Det är livsmedelsföretagen som måste göra det verkliga arbetet, vi erbjuder en möjlighet till en gemensam samarbetsstrategi och bidra genom att öppna politiska dörrar. Därför uppmanar jag livsmedelsbranschen att ta del av denna samarbetsmöjlighet, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Hårt Brexit slår mot livsmedelshandeln

Relaterade artiklar

Till toppen