Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 oktober 2017

Så förklarar Skog att Sverige sa nej

Regeringen vill verka för en kortare förlängning av växtskyddsmedlet glyfosat än de tio år som kommissionen förslaget. Det säger miljöminister Karolina Skog (MP) till Land lantbruk och bemöter kritiken om att Sverige kovänt.

 Karolina Skog (MP)
Karolina Skog (MP) FOTO: Göran Berglund

Så sent som i förra veckan fick Land Lantbruk besked av Karolina Skog om att Sverige skulle rösta ja till glyfosat 25 oktober, givet att omröstningen handlar om förslaget som det nu ser ut.

Vad fick dig och regeringen att sedan ändra uppfattning och vid dagens bordsrunda i den beslutande EU-kommittén indikera att Sverige, vid en formell omröstning, skulle rösta nej?

– Mycket tidigt på dagens möte så stod det klart att det långt ifrån fanns stöd för kommissionens tioåriga förslag. I det läge som uppstått tänker vi att det är angeläget att vi hittar en kompromiss, en bred uppslutning, och det har vi verkat för inför och under mötet, säger Karolina Skog i en telefonintervju med Land Lantbruk.

LÄS MER: Svenska kovändningen om glyfosat upprör

Lantbrukare som använder glyfosat är oroade över att inte få veta vad som gäller. Det saknas i dag alternativ på marknaden. Men nu förlängs ovissheten. Vad är din kommentar?

– Det värsta scenariot ur lantbrukarnas synpunkt vore ett icke-beslut.

Du syftar alltså på att utan beslut så löper tillståndet för glyfosat ut den 15 december?

– Just det. Det finns medlemsländer som har låst sig vid att bara säga nej, och andra som har låst sig vid ett visst antal år, och där vill vi vara en konstruktiv partner.

På senare tid har flera länder svängt i frågan om godkännandet, enligt Karolina Skog.

– Den här förhandlingen har tagit en dramatisk vändning och flera länder än vad vi förutsåg har varit väldligt negativa. Den verkligheten håller vi oss till nu när vi arbetar för en kompromiss, säger hon.

Mötet slutade i oenighet

Dagens möte slutade i oenighet och att ingen beslutande omröstning genomfördes över huvud taget. Om cirka två veckor ska kommissionen återkomma med ett nytt förslag, är beskedet från Karolina Skog.

Enligt danska nyhetsbyrån Ritzau förbereder sig kommissionen för att föreslå en förlängning för glyfosat på mellan fem och sju år.

LÄS MER: Beslutet om glyfosat skjuts åter fram

Skulle en sådan tidshorisont vara acceptabel för Sverige?

– Vi vill verka för en bred kompromiss, och därför är det inte rätt läge att låsa sig nu.

Frankrike verkar för en förlängning med tre år och föreslog detta vid dagens möte, berättar Karplina Skog. Men inte heller detta utspel vann majoritet vid en förnyad bordsrunda.

Tre år låter som en kort period med tanke på att glyfosat är en viktig del i en längre växtföljd. Vad är din kommentar?

– Tre år är onekligen kort, men jag vill inte lägga någon värdering i det, säger Karolina Skog.

LÄS MER: Så påverkas Sverige av ett glyfosatförbud

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen