Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 december 2021

Sverigepremiär för ogräshackning med Robotti

I veckans avsnitt av Lantbrukspodden radhackas korn av Sveriges första exemplar av den självgående Robottin på testbädden vid Ultuna.

 Håkan Andersson och Jonas Engström på Rise radhackar korn med Robotti på testbädden vid Ultuna.
Håkan Andersson och Jonas Engström på Rise radhackar korn med Robotti på testbädden vid Ultuna. FOTO: Anna Ellström

Unikt med Robottin är att den med sin trepunktslyft går att köra med vanliga redskap. Maskinens storlek ger en begränsad arbetsbredd på tre meter, men i gengäld ska den på sikt kunna köra dygnet runt.

Som att köra en häst

Kornet som ska radhackas har två veckor tidigare även såtts av Robottin. När Håkan Andersson på Rise startat igång maskinen körs den först manuellt med fjärrkontrollen.

– Vi har skojat om att det antagligen är som att köra med häst. Man har bra uppsikt över redskapet och får gå ganska mycket, säger hans kollega Jonas Engström.

När maskinen kopplats över till automatik måste den enligt gällande lagstiftning övervakas av en person med nödstopp i handen. Så en vacker dag som denna är det bara att packa upp fikakorgen.

– Men är det större fält får man fika länge, konstaterar Håkan Andersson.

Säkerheten kvarstår

Innan Robottin kan släppas fri återstår utöver juridiska klartecken även utveckling av säkerhetssystemet så att maskinen känner av omgivningen och agerar på rätt sätt.

– När vi sådde stannade den till exempel för damm. Så kan man inte ha det i jordbruket. Men samtidigt får den inte köra på något, säger Jonas Engström.

LÄS MER: Lyssna på fler avsnitt av lantbrukspodden här

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen