Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 maj 2018

Sveriges lammköttsproducenter: ”Beslutet en dolk i ryggen”

Gårdagens beslut om utebliven skyddsjakt på varg, trots massiva vargangrepp på Molstaberg, är ett hot mot den svenska lammproduktionen och en känga mot den nya livsmedelsstrategin. Det anser Tomas Olsson, ordförande för Sveriges lammköttsproducenter.

 Tomas Olsson, ordförande för Sveriges lammköttsproducenter.
Tomas Olsson, ordförande för Sveriges lammköttsproducenter. FOTO: Marianne Lindberg

– Man känner sig lite chockad efter länsstyrelsens beslut, säger Tomas Olsson och frågar sig hur svensk lammproduktion ska kunna utvecklas när staten inte tar ansvar för en näring som behöver utvecklas. Inte minst nu när det finns en stor efterfrågan på svenskt lammkött.

”En dolk i ryggen”

– Hur ska vi få folk att våga satsa? Dagens beslut är en dolk i ryggen, säger han.

Tomas Olsson är själv fårbonde i Västmanland. Som sådan och som företrädare för näringen har han ofta kontakter med länsstyrelser angående rovdjur.

Han är därför förvånad över dagens beslut och anser att Länsstyrelsen i Stockholm borde ha beviljat en skyddsjakt, då det finns goda grunder.

– Vi har bättre kontakter med andra länsstyrelser med vargar. Men Stockholms Länsstyrelse sticker ut. Mycket, låter han understryka.

”Framtidens kött”

Tomas Olsson anser att man nu måste växla upp arbetet i kontakten med politikerna.

– Det råder ju en positiv anda kring svenskt lammkött. Man pratar ju om det som framtidens kött och vi har alla förutsättningar att kunna leverera det om bara viljan finns, säger han med adress till berörda myndigheter och politiker.

LÄS MER: ”En fot i myllan”: Drömmen blev en skräckfilm”Efter uteblivna skyddsjakten – Molstaberg lägger nedPalle Borgström om Molstaberg: ”Helt bedrövligt”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen