Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 juli 2019

Sveriges Nötköttsproducenter om Mercosuravtalet: ”Vi ska inte ropa varg ännu”

Flera tunga organisationer har under de senaste dagarna kritiserat Mercosuravtalet.

En som inte vill utmåla katastrofen som ett faktum är Jan Forssell, ordförande för Sveriges Nötköttsproducenter.

– Det finns en medvetenhet bland svenska konsumenter i dag, säger han.

 Jan Forssell, ordförande Sveriges Nötköttsproducenter, tror inte att Mercosuravtalet behöver försvåra för svenska lantbrukare så som kritiker utmålar det.
Jan Forssell, ordförande Sveriges Nötköttsproducenter, tror inte att Mercosuravtalet behöver försvåra för svenska lantbrukare så som kritiker utmålar det. FOTO: Erika Bränd

Frihandelsavtalet med Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay, som ingår i handelsblocket Mercosur, är det största avtalet i EU: historia.

Efter 20 års förhandlingar har parterna enats. Men långt ifrån alla är nöjda.

LRF och Svensk Fågel kritiska

De europeiska böndernas organisation, Copa Cogeca, anser att avtalet diskriminerar EU:s egna bönder, genom att släppa in mer kött som producerats med lägre krav än vad som ställs på EU-producenter.

I Sverige menar LRF:s förbundsordförande Palle Borgström att Sverige med avtalet säljer ut sitt jordbruk till andra branscher, med risk för stora konsekvenser som följd. Även Maria Donis, VD för Svensk Fågel, är starkt kritisk till avtalet som hon anser slår undan benen för det svenska jordbruket.

”Ska inte överdriva”

Men Jan Forssell, ordförande för Sveriges Nötköttsproducenter, är inte fullt lika pessimistisk.

– Jag vet att många är fundersamma och kritiska över Mercosuravtalet. Jag tycker dock inte att vi ska överdriva farorna. Vi får avvakta och se, det behöver inte slå så hårt mot svenska lantbrukare som vissa befarar.

Trenden pekar åt annat håll

Bland annat understryker Jan Forssell att köpbeteendet i Sverige har förändrats de senaste åren, allt fler köper svenskt kött, trots att importen från Europa har ökat.

– Så att en massa i dag medvetna konsumenter skulle börja köpa kött från Sydamerika bara för att det är billigare, är inte alls säkert. Jag tycker inte att vi ska ropa varg ännu, säger han.

 Bondeorganisationen Copa Cogeca anser att avtalet diskriminerar EU:s egna bönder, genom att släppa in mer kött som producerats med lägre krav än vad som ställs på EU-producenter.
Bondeorganisationen Copa Cogeca anser att avtalet diskriminerar EU:s egna bönder, genom att släppa in mer kött som producerats med lägre krav än vad som ställs på EU-producenter. FOTO: Mostphotos

Otidsenligt

De nya importreglerna kan dock komma att märkas inom den svenska restaurangnäringen medger Jan Forssell.

– Det är där den största risken finns, även om jag hoppas att medvetenheten ökar även där, säger han och fortsätter:

– Sedan kan jag tycka att det här med frihandelsavtal känns förlegat i dag med tanke på den klimatdebatt som pågår. Det har tagit 20 år att förhandla fram detta, och det märks. Den här typen av avtal skulle kanske ha passat för 20 år sedan, men inte i dag.

LÄS MER: Svensk Fågel efterlyser större debatt kring MercosuravtaletLÄS MER: Palle Borgström: ”Mercosuravtalet riskerar att få stora konsekvenser”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen