Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 juni 2019

Svinpesten bortom all kontroll i Kina

Olika bedömare är överens om att Kina har tappat kontrollen över spridningen av afrikansk svinpest. Inte ens den samlade exporten kommer att kunna täcka upp bristen på griskött.

 Kina har tidigare erfarenhet av smittsamma epidemier bland landets husdjur. Här desinficeras nedgrävda kadaver efter fågelinfluensan.
Kina har tidigare erfarenhet av smittsamma epidemier bland landets husdjur. Här desinficeras nedgrävda kadaver efter fågelinfluensan. FOTO: Eyevine / IBL Bildbyrå

Trots vad som betecknas som ett pågående handelskrig och en stegvis höjd egen handelstull som nu är uppe på 62 procent gjorde Kina i början av mars klart med ett köp av 23 800 ton griskött från USA.

Det är det största enskilda köpet i sitt slag som Kina gjort sedan april 2017 och illustrerar med all önskvärd tydlighet konsekvenserna av den afrikanska svinpesten som på mindre än ett år spridit sig till samtliga 31 provinser på fastlandet.

Produktionen ner en fjärdedel

Kommunistregimens ovilja att redovisa den verkliga situationen gör att bedömningarna varierar om hur hårt sjukdomen slår mot grisproduktionen. Enligt Rabobank, världens ledande finansinstitut inom mat och livsmedel, kommer den att minska med 25–35 procent.

Även Brett Stuart, chef för analysföretaget Global Agritrends, gör den bedömningen. Situationen försvåras av avsaknad av standardiserade rutiner och det faktum att miljontals kineser äger hushållsgrisar.

En bråkdel

Fram till slutet av maj hade Kina enligt OIE, Världsorganisationen för djurhälsa, redovisat cirka 480 000 döda grisar. Dessutom hade man avlivat 950 000 grisar i preventivt syfte vilket sammantaget bara är en bråkdel av de 441 miljoner grisar som ska finnas i landet.

Tomma butikshyllor

Myndigheterna har svarat med skärpta direktiv för alla slakterier. Bland annat ska slaktkropparna undersökas för eventuell smitta.

Samtidigt kommer icke-officiella rapporter om att ett av de största grisföretagen har förlorat 95 procent av sina suggor och det cirkulerar material på sociala medier som visar en livsmedelsbutik där diskarna för griskött gapar tomma.

 Afrikansk svinpest drabbar tamgrisar och europeiska vildsvin med akut blödarfeber som i de flesta fall leder till döden. Bilden är från Uganda.
Afrikansk svinpest drabbar tamgrisar och europeiska vildsvin med akut blödarfeber som i de flesta fall leder till döden. Bilden är från Uganda. FOTO: Erika Chenais

De officiella kinesiska siffrorna ska ställas mot det faktum att Vietnam, en annan enpartistat, har rapporterat över 2 miljoner döda grisar sedan första utbrottet i februari 2019 i ett land med cirka 25 miljoner grisar.

Utbrott i hälften av anläggningarna

Mark Lyons, VD för koncernen Alltech och sedan 2012 bosatt i Kina, har genom sina kontakter med kinesiska bolagschefer inom jordbrukssektorn fått bilden av att 30–50 procent av de kinesiska grisanläggningarna har haft ASF-utbrott.

Ökad kinesisk import

Det kinesiska underskottet av griskött beräknas i år hamna på mellan 1 och 2 miljoner ton. Under januari–februari ökade Kina importen med 10 procent och är på väg att godkänna 78 brasilianska slakterier för export till landet. Rabobanks bedömning är att det inte finns nog med griskött i världen för att fylla det kinesiska behovet.

Mer kyckling

Proteinbortfallet som uppstår förväntas bli svårt att ersätta. Kycklingproduktionen i landet väntas stiga med 10 procent men även här finns en sjukdomsproblematik i form av Avian-influensan (HVAI).

Okontrollerbar spridning

97–98 procent av de fall som rapporterats under våren 2019 härrör från Asien. Spridningen i regionen bedöms som okontrollerbar och i Kina har sjukdomen förflyttat sig så långa sträckor som 1 800 kilometer på en gång, med all säkerhet till följd av mänskligt slarv.

Griskött fast i tull

På den amerikanska kontinenten är vaksamheten stor för att hålla afrikansk svinpest borta. Tidigare i år fann USAs gränskontroll 450 ton kinesiskt griskött som var på väg in i landet och en annan riskfaktor är att privatpersoner ska föra med sig produkter av smittade djur.

Senast Laos

Förutom Kina och Vietnam har även Kambodja, Hongkong, Mongoliet, Nordkorea och senast Laos rapporterat fall av afrikansk svinpest. Det antas vara en tidsfråga innan den når Thailand och Burma.

KÄLLOR: Pig Progress, South China Morning Post, OIE.

Läs mer: Miljontals grisar avlivade efter svinpest i VietnamTvå tänkbara orsaker till hur smittan kom till BelgienNotan för svinpesten – en halv miljard kronor

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen