Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 februari 2018

Bönder donerar vatten till Kapstaden

Kapstaden riskerar att bli den första storstaden i världen att drabbas av akut vattenbrist. Nu har bönder i regionen gjort en stor vattendonation.

FOTO: Istock

Flera stora lantbruk, däribland i områdena Grabouw och Elgin, skänker vatten från sina stora vattedammar för att motverka den akuta vattenbristen i Kapstaden.

Donationen sker via samfundet GWUA, Groenland Water Users Association, som består av fruktodlare i Elgin och Grabouw, och som nu donerar 7-10 miljoner kubikmeter vatten till staden.

Skjuter fram nolldagen

Vattentillskottet bidrar till att Kapstaden kan skjuta fram Dag Noll till mitten av maj, då staden i det närmaste väntas stå helt utan vatten och tvingas stänga av vattenförsörjningen. Efter det väntar strikt ransonering med hårt begränsad konsumtion.

GWUA:s vd Johan Groenewald, uppger till Fresh Fruit Portal att producenterna inom GWUA befinner sig i ett annat tillrinningsområde än Kapstaden.

– Även om regnen här är betydligt mindre än vad vi är vana vid, har lantbrukarna i området insett att vi befinner oss i en betydligt bättre situation än Kapstaden, säger han.

Lantbruken är både stora arbetsgivare och exportörer och har kunnat bygga dammanläggningar och vattenreservoarer under lång tid. Eftersom olika damm- och vattensystem bara delvis är sammankopplade varierar graden av vattenbrist mellan olika områden, även om den generellt är skriande. I den aktuella donationen kommer vatten att släppas från privata dammar på lantbruken för att via Palmiet-floden rinna till den statliga Steenbras-dammen som förser Kapstaden med vatten.

Behöver minska

Enligt företrädare för staden så behöver lantbrukens användning av vatten fortsätta minska kraftigt. Sedan den 1 februari gäller att staden medborgare får konsumera maximalt 50 liter per dag. På vissa håll är vattenransonen redan nu nere på endast 20 liter per dag.

LÄS OCKSÅ: Hettan en utmaning för mjölkgården

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen