Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 oktober 2019

Sydgrönts satsning ska ersätta import med svenskodlat

Sydgrönt satsar på ny fabrik och fler klimatstyrda långtidslager. Syftet är att möta efterfrågan på svenska grönsaker större del av året.

 Med fler lager som optimerar miljön för olika grönsaker, hoppas Sydgrönt kunna ersätta importerat med svenskt året runt.
Bild 1/2 Med fler lager som optimerar miljön för olika grönsaker, hoppas Sydgrönt kunna ersätta importerat med svenskt året runt. FOTO: Sydgrönt
 Sydgrönts VD Sara Bergner.
Bild 2/2 Sydgrönts VD Sara Bergner. FOTO: Sydgrönt

Det blir ett nytt rotsakstvätteri i Bjuv, där man sedan förra året har rödbetskokeri och flera nya lager som optimerar temperatur och luftfuktighet för olika grönsaker.

Med den nya satsningen har Sydgrönt verksamhet på cirka 6 500 kvadratmeter på Foodhills.

”I Sverige har vi fina förutsättningar att hålla våra grödor fria från angrepp genom ett klimat med kalla vintrar. Prince-rapporten, Miljöpåverkan från svensk konsumtion, som kom förra året visar dessutom att svenska grödor, jämfört med livsmedel från andra länder, har små eller inga rester av kemiska växtskyddsmedel.” säger Sydgrönts VD Sara Berger i ett pressmeddelande.

Med ökade lagringsutrymmen vill man förlänga säsongen för svenska grönsaker.

”Det gör att en betydande del av importen på marknaden kan ersättas med svenskodlade grönsaker med mindre klimatpåverkan. Det är ett bra miljöval”.

”Vi satsar för framtiden. Efterfrågan på hållbara svenska grönsaker ökar och vår målsättning är att erbjuda helsvenska förädlade produkter med lågt klimatavtryck. Med vår ökade kapacitet av förädling, packning och lager kan vi tillgodose marknadens efterfrågan och erbjuda svenskodlade grönsaker under en större del av året. Det är både bra för miljön och för konsumenterna”,

För att driva den nya verksamheten kommer man att behöva tillsätta fem till sju nya tjänster. Anläggningen sysselsätter i dag nio personer.

LÄS MER: Rödbetor tar över Findus fabrikLÄS MER: Stor efterfrågan på svenska grönsaker

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen