Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 februari 2019

Symbolen för småskalig vattenkraft i ny prövning

Silverforsens kraftstation har blivit en symbol för den småskaliga vattenkraften och i januari kom domen som ger klartecken för fortsatt produktion. Nu överklagas den av Kammarkollegiet, Älvräddarna och Sportfiskarna.

 Silverforsens kraftstation i Mallbacken, Sunne, har blivit symbolen för motståndet mot utrivning av småskalig vattenkraft.
Silverforsens kraftstation i Mallbacken, Sunne, har blivit symbolen för motståndet mot utrivning av småskalig vattenkraft. FOTO: Lars Bredberg

Två möbelsnickare satte på 1960-talet i skick det gamla vattenkraftverket utanför Lysvik i Värmland för att försörja sin verksamhet med elektricitet. För några år sedan ville den åldrige Gunnar Eriksson byta ut trätuben och kontaktade länsstyrelsen.

Skulle söka tillstånd

Länsstyrelsen inledde en process om att Silverforsen skulle söka tillstånd, något som prövades i domstol och där länsstyrelsen fick rätt. Nu skulle Gunnar och hans fru Märta få lägga uppemot 2,5 miljoner kronor i tillstånd och miljöåtgärder för en verksamhet som omsatte 60 000 kronor om året.

Bygden vaknade

Men ifrågasättandet av verksamheten fick samtidigt bygden runt kraftverket att vakna. Miljökonsekvensbeskrivningen och juridiken har skötts av ideella krafter liksom det praktiska arbetet med att röja runt kraftstationen.

Mitt under processens gång avled Gunnar Eriksson i februari 2017. Han fick aldrig vara med om den domstolsförhandling som hölls i slutet av förra året och som i januari ledde till en dom som ger klartecken för fortsatt drift.

 Ägaren till Silverforsens kraftstation, Gunnar Eriksson, avled 2017.
Ägaren till Silverforsens kraftstation, Gunnar Eriksson, avled 2017. FOTO: Lars Bredberg

Tre som överklagar

Länsstyrelsen Värmlands jurist Örjan Larsson deklarerade redan tidigt under förhandlingen att myndigheten skulle överklaga domen om den gick den emot. Så blev dock inte fallet men i stället har såväl Kammarkollegiet som Älvräddarna och Sportfiskarna begärt överprövning.

– Det känns bra att länsstyrelsen avstod även om jag är lite förvånad över att så blev fallet. Beträffande Kammarkollegiet och Älvräddarna är jag inte det minsta förvånad, säger Walter Johansson, juridiskt ombud för änkan Märta Eriksson.

Inte varit med förut

Walter Johansson noterar att Sportfiskarna nu har överklagat domen trots att föreningen tidigare varken yttrat sig i målet eller deltagit i domstolsförhandlingar. Både Älvräddarna och Sportfiskarna företräds av jurister vars tjänster finansieras med bidrag från Naturvårdsverket.

 Kammarkollegiet, Älvräddarna och Sportfiskarna överklagar mark- och miljödomstolens dom att tillåta fortsatt verksamhet för vattenkraftverket i värmländska Silverforsen.
Kammarkollegiet, Älvräddarna och Sportfiskarna överklagar mark- och miljödomstolens dom att tillåta fortsatt verksamhet för vattenkraftverket i värmländska Silverforsen. FOTO: Lars Bredberg

Ledde till Facebookgrupp

Engagemanget för vattenkraftverket har resulterat Facebookgruppen Bevara Silverforsens kraftstation som blivit en sambandscentral för alla med intresse för småskalig vattenkraft. Den har i dagsläget över 2 200 följare.

Kammarkollegiet, Älvräddarna och Sportfiskarna har alla begärt anstånd för att utveckla grunderna i sina överklaganden.

LÄS MER: LRF Premium. Nya statliga bidrag till miljöjurister

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen