Taiwan öppnar för import av svenskt nötkött
Sverige och Nederländerna kan bli först i EU att få exportera nötkött till Taiwan, efter att landet stoppade all import i samband med galna kosjukan.
Taiwan har meddelat världshandelsorganisationen WHO att landet planerar att lätta på restriktionen för import av nötkött från Sverige, Nederländerna och Japan. I samband med utbrottet av BSE, även kallat galna ko-sjukan, stoppades all import från EU 2003. Enligt förslaget ska nu nötkött från djur som är under 30 månader gamla kunna importeras från Sverige och Japan, medan djuren från Nederländerna inte får vara äldre än tolv månader. Därtill måste nötköttet vara fritt från ryggrads- och hjärndelar.
Tre månaders remisstid
Nu startar en tre månader lång remisstid då intressenter och allmänhet i Taiwan kan komma med synpunkter på beslutet. Beroende på hur den processen går kan svenska företag därefter exportera kött till Taiwan.
Sverige ansökte 2012 om att importstoppet för svenskt nötkött skulle hävas.
– Det är naturligtvis en stor framgång om svenska företag ges tillgång till denna marknad, säger Paulo Kisekka-Ndawula, veterinärinspektör och landsansvarig för Taiwan vid Livsmedelsverkets team för Handel och myndighetssamverkan.
I Taiwan importeras 95 procent av allt nötkött som äts i landet, varav det mesta kommer från USA, Australien och Nya Zeeland, uppger Agra Europe.
LÄS MER: Falska köttintyg kan sabba Sveriges exportLÄS MER: Galna kosjukan sprids via fodretLÄS MER: Nytt fall av galna kosjukan i Spanien
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.