Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 maj 2018

Tangará Farm: ”Det stämmer inte, djuren har fått all vår kärlek”

Händelserna på Tangará Farm fortsätter att skapa förvirring och ord står mot ord. Ägarna säger att de inte misskött sina djur och att det hela tiden funnits folk som tagit hand om dem. Samtidigt säger länsveterinär Leif Felton att det finns tecken på att djuren inte skötts så bra.

FOTO: Ann Lindén

Det djurskyddsärende som upprättats med anledning av händelserna vid Tangará farm har avslutats och djuren mår nu bra. Det rapporterar tidningen ATL.

Djuren i dålig form

– Men det finns anledning att misstänka att djuren inte sköttes så bra den sista tiden djurägarna hade ansvaret, säger länsveterinär Leif Felton till ATL.

Gustaf Ramel, som är en av investerarna i Tangará farm, är den som anmält förhållandena på gården till polisen och till Länsstyrelsen. När han kom till gården dagen efter att ägarna lämnat fann han djur som var mycket svaga och tunna. Det framgår i Länsstyrelsens tjänsteanteckning som ATL tagit del av.

Men redan från den 21 april, innan ägarna lämnade gården, står Ramel som ansvarig djurhållare för djuren. Han är den som nu tar hand om dem men djurägare är fortfarande Maycon Vinborg.

”Detta stämmer inte”

Ägarna till Tangará Farm befinner sig i Brasilien och säger att de inte tänker återvända till Sverige. Men i ett mejl till Land Lantbruk skriver de att djuren aldrig lämnats, utan att det har varit folk som tagit väl hand om dem både före och efter att djurägarna lämnat gården. De djur som var i dåligt skick var djur som övertagits från polisen.

– 350 gotlandstackor var omhändertagna av Länsstyrelsen och dessa var i mycket dåligt skick när de kom till vår gård. Under den tiden som polisen hade hand om dem gick de dessutom och blev betäckta av sina egna bagglamm. Det var inte förrän vi sa till dem att de var tvungna att skilja bort lammen från tackorna som detta gjordes. Många av dessa tackor gick inte att rädda på grund av de skick de var i, skriver ägarna i mejlet.

De säger att det inte stämmer att de misskött djuren utan att det handlar om att någon vill sätta dem i en dålig sits.

– Vi har slitit för våra djur både dag och natt och alltid sett till att de har de bra, de har fått all vår kärlek.

LÄS OCKSÅ: Oklar framtid för Tangará FarmLÄS OCKSÅ: Maycon Vinborg får Anders Wall-stipendiet

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen