Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 juli

Tänka på detta när du hyr eller lånar ut en maskin

Det finns mycket att vinna på att hyra ut dyra maskiner. Samtidigt finns det alltid en risk att det kan bli kostsamt i slutändan. Så här kan du skydda dig mot några av de vanligaste problemen.

 Allt dyrare jordbruksmaskiner är en anledning att hyra ut maskinerna när man inte använder dem. Men det finns saker som är viktiga att tänka på.
Allt dyrare jordbruksmaskiner är en anledning att hyra ut maskinerna när man inte använder dem. Men det finns saker som är viktiga att tänka på. FOTO: Göran Berglund

De allt dyrare jordbruksmaskinerna gör att det finns mycket att tjäna på att hyra ut maskiner så att fler får användning för dem.  

– När man hyr ut maskinen ökar den årliga användningstiden och det gynnar ju båda parter, säger Christer Johansson, teknikrådgivare på LRF Konsult. 

Men samtidigt är det inte ovanligt att man blir oense om vad man egentligen avtalat och vad som händer om något går sönder. 

– Därför rekommenderar vi alltid att man har ett skriftligt avtal och att det tydligt reglerar vad som gäller och hur man ska gå vidare om man blir oense, säger Sofie Willgottson, jurist på LRF Konsult.

Hon förklarar att många tror att de är överens tills de skrivit ner avtalet – då är det vanligt att det visar sig att man inte är så överens som man först trodde. Dessutom underlättar ett skriftligt avtal vid en juridisk tvist.

Här är 10 saker som kan vara bra att tänka på när du hyr ut din maskin:

* Det är viktigt att man har en överenskommelse som gynnar båda parter.

* Se till att ni i förväg är överens om vad som gäller, både i form av ersättning/hyra och om maskinen skadas på något sätt.

* Ett skriftligt avtal är skönt att kunna luta sig på om ni skulle bli oense.

* Grundregeln är att man lämnar tillbaka maskinen i samma skick som man fick den och att man genast upplyser ägaren om något gått sönder.

* Normalt underhåll ingår vanligtvis i maskinhyran, det vill säga den som hyr ut maskinen står för det.

* Om det är en mer komplicerad maskin är det lämpligt att man i stället hyr ut hela tjänsten, alltså både maskinen + någon som kan sköta den. Då minskar risken att något går sönder och jobbet blir effektivare gjort.

* Om ni blir oense så kan det vara klokt att i första hand rådfråga någon oberoende.

* Men om det finns ett avtal och den andra parten har brutit mot avtalet kan du skicka ett kravbrev där du begär ersättning eller att maskinen lämnas tillbaka utifrån avtalet.

* Om den andra parten ändå bestrider avtalet eller inte svarar är det klokt att så snart som möjligt kontakta en jurist. 

* Kolla om rättskydd ingår i din hemförsäkring eller verksamhetsförsäkring, i sådana fall kan du få hjälp med eventuella ombudskostnader.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen