Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 juni 2019

Täta möten sätter fokus på problemen med vildsvin

I onsdags var det landsbygdsministern som bjöd in till högnivåmöte om vildsvinen och på måndag är det LRFs tur. Men än så länge finns inga regeringsförslag på konkreta åtgärder.

 I dagarna hålls två högnivåmöten för att hitta gemensam syn på hur antalet vildsvin i Sverige kan begränsas.
I dagarna hålls två högnivåmöten för att hitta gemensam syn på hur antalet vildsvin i Sverige kan begränsas. FOTO: Från LRFs bildbank

Landsbygdminister Jennie Nilsson (S) träffade i onsdags representanter för LRF, Svenska Jägareförbundet, Jägarnas Riksförbund, Sveriges Jordägareförbund och Lantmännen. Branschmöte om den svenska vildsvinsstammen, var rubriken.

Från LRFs sida deltog förbundsordförande Palle Borgström, Thomas Bertilsson, näringspolitisk chef, och viltexpert Anders Wetterin.

Inga konkreta åtgärder

– Jag uppfattar som om ministern förstår allvaret i frågan och inser att framför allt lantbrukarna har ett problem. Regeringen är inne på att göra regeländringar men vi fick inga konkreta åtgärder presenterade för oss, säger Anders Wetterin.

Landsbygdsministern betonade under mötet att lösningarna ofta finns lokalt, ett resonemang som Anders Wetterin till viss del kan hålla med om.

Flera som ska vara överens

– Samtidigt är det så att om det hade funnits enkla lokala lösningar så hade vi inte haft det här problemet, säger han.

Det som framför allt komplicerar är att jakten i så stor utsträckning är utarrenderad. Om det handlar om mark som lantbrukaren arrenderar kan det finnas tre parter som måste komma överens om hur jakten ska bedrivas.

Klent intresse för vildsvinshjälp

Mängden inblandade kan vara främsta orsaken till att Svenska Jägareförbundets satsning Vildsvinshjälpen, dit lantbrukare kan vända sig för att få hjälp av externa jägare, ännu inte har tagit fart.

– I många fall är det ju snarare jaktlagen än lantbrukarna som behöver hjälpen, konstaterar Anders Wetterin.

Svinpesten ökar allvaret

Allvaret i vildsvinsfrågan skärps i takt med att fler länder drabbas av afrikansk svinpest. Får Sverige en vildsvinsstam på uppskattningsvis 300 000 djur är konsekvenserna svåra att överblicka.

Anders Wetterin upplever ändå att en attitydförändring är på gång. Det gäller bland annat jägarorganisationernas tidigare ovilja att skjuta hondjur.

– Det är hondjuren som är mängdskruven och ska stammen kontrolleras så skulle det göra en jättestor skillnad om man släpper på den inställningen. Det har ju nästan varit tabu bland jägare att fälla hondjur, konstaterar Anders Wetterin.

LRF-möte på måndag

På måndag är det LRFs tur att hålla ett högnivåmöte om viltfrågan. Förutom de organisationer som var med på veckans möte är även Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Skogsstyrelsen inbjudna.

– Ser man till lantbruket är vildsvinen utan konkurrens det stora problemet, det märktes inte minst av det stora antalet motioner till årets LRF-stämma. Risken för svinpest sätter ytterligare tryck i frågan, säger Anders Wetterin.

LÄS MER: Viltmotioner dominerar riksstämman

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen