Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 juli 2019

Teknikgodis från Brunnby

Brunnby

Mellannordiska Brunnby Lantbrukardagar i förra veckan bjöd på flera tekniknyheter - både nya redskapsmärken och nya precisionsodlingssamarbeten. Här är ett axplock.

 Euromilk Buffalo HD stallgödselspridare
Euromilk Buffalo HD stallgödselspridare FOTO: Per Emgardsson

Stabil stallgödselspridare

Euromilk är en av de polska tillverkare som visade fastgödselspridare. På Brunnby visade man bland annat stallgödselspridaren Euromilk Buffalo HD. Spridaraggregatet är enkelt att byta mot en annan spridartyp. En annan stallgödselspridare från samma land är Metal-Fach Viking.

 Bednar Swiftydisc 6000
Bednar Swiftydisc 6000 FOTO: Per Emgardsson

Gul Brunnbypremiär

En av debutanterna i Brunnbys jordbearbetningsdemo var Bednar Swifterdisc. I MFs monter stod även kombisåmaskinen Omega OO och den Germinatorliknande harven Swifter SE. Kultivatordemonstrationen led av åskskurar som gjorde leran hal. Bland plogarna var polska Agro-Masz debutant.

 Kompakt tallriksredskap Staltech Twindisc U35
Kompakt tallriksredskap Staltech Twindisc U35 FOTO: Per Emgardsson

Gyllene från Polen

Metal-Fach och EC Maskiner med Staltech visade små kompakta tallriksredskap till rimligt pris. Staltechs redskap var prissatt till 79 000 kronor plus moms. De båda märkena representerar tillverkare som riktar in sig mot deltidslantbrukare med måttligt stora arealer och ännu måttligare investeringsutrymme.

 Lemken ISObusplog
Lemken ISObusplog FOTO: Per Emgardsson

Plogar med ISObus

Både Lemken och Kverneland visade elektroniska ISObus-plogar. Den digitala styrningen av Lemkens plog ger en rad fördelar. Bland annat blir det möjligt att låta plogen följa sin AB-linje oberoende av hur traktorn vinglar.

 Sammyllande universalsåmaskin Multiva
Sammyllande universalsåmaskin Multiva FOTO: Per Emgardsson

Sammyllning för bättre näringsupptag

Närlant visade Cerex 400, en sammyllande universalsåmaskin från finska Multiva. Maskinen lägger alltså gödning och utsäde med samma dubbla skivbill, men med utsädet ett stycke ovan gödseln. Närheten mellan utsäde och gödning har fördelar särskilt för fosforupptaget. Billbelastningen är omkring 80 kg/bill.

 Dataväxt Logmaster
Dataväxt Logmaster FOTO: Per Emgardsson

Avslöjar traktortjuvar

Logmaster från Dataväxt ska från hösten förhoppningsvis godkännas av Stöldskyddsföreningen som spårsändare. Den larmar då om fordonet passerar geostängslet kring Logmasters hemområde. Logmasters uppgift är att tappa traktorns datanät på nyttig information och stoppa in den i till exempel ett växtodlingsprogram eller ett faktureringsprogram.

 Spannmålskastare PAJ T1 från FarmMac
Spannmålskastare PAJ T1 från FarmMac FOTO: Per Emgardsson

Slungar spannmål snabbt

Paul A. Jensens spannmålskastare T1 säljs av skånska FarmMac. Den kan till exempel ställas under en ficka som fylls med lastmaskin. Kastaren slungar sedan spannmålen upp till 7 meter högt och 22 meter bort. Kasttrumman drivs av en elmotor på 11 kW.

 Vändbar förarplats i CaseIH skogstraktor
Vändbar förarplats i CaseIH skogstraktor FOTO: Per Emgardsson

CaseIH med vändbar förarplats

Vändbar förarplats är uppskattat, både i skogen och i vallskörden. Nu erbjuder Traktor Nord en CaseIH Maxxum 150 MC med en vändbar förarplats från österrikiska Kneidinger. Maskinen på Brunnby var komplett med pedaler och ratt.

Relaterade artiklar

Till toppen