Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 maj 2019

Tillfällig sänkning av bensin- och dieselskatten

Det kan bli en tillfällig sänkning av skatten på bensin- och diesel från juli och fram till årsskiftet. Det kan påverka priset vid pump, enligt uppgift till TT, med 5–15 öre per liter.

 Bensinpriset kan påverkas med 5–15 öre om riksdagen, enligt ett förslag, säger ja till att ta bort det extra skattetillägget på bensin och diesel från den 1 juli.
Bensinpriset kan påverkas med 5–15 öre om riksdagen, enligt ett förslag, säger ja till att ta bort det extra skattetillägget på bensin och diesel från den 1 juli. FOTO: Andreas Hillergren/TT

Riksdagens skatteutskott föreslår att riksdagen säger ja till att i ett halvår ta bort det extra skattetillägget om två procent, den så kallade överindexeringen, på bensin och diesel.

Budgetreservation

Förslaget är en följd av att riksdagen före jul sade ja till Moderaternas och Kristdemokraternas budgetreservation.

Men vid årsskiftet läggs tillägget på igen, enligt utskottets förslag.

Olika bud

Moderaterna reserverar sig mot utskottets förslag om att tillägget ska återinföras 2020. Sverigedemokraterna vill ha lägre dieselskatt för jordbruksmaskiner.

Vänsterpartiet är emot att tillägget alls tas bort. Att skatten sänks strider mot miljö- och klimatpolitiken, anser V.

LÄS MER: ”Landsbygden behöver bättre förutsättningar – inte allmosor”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen