Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 juni 2019

Tio dödsolyckor inom gröna näringar förra året

Förra året dödades tio personer inom de gröna näringarna.

– Det är helt galet, säger Anders Drottja, ansvarig för arbetsmiljöfrågor på LRF, om siffrorna.

 Olyckorna minskar sakta inom jord- och skogsbruk men dödssiffrorna vill inte röra på sig enligt statistik från Arbetsmiljöverket.
Olyckorna minskar sakta inom jord- och skogsbruk men dödssiffrorna vill inte röra på sig enligt statistik från Arbetsmiljöverket. FOTO: Mostphotos

Ny statistik från Arbetsmiljöverket är dyster läsning. Fem till tio personer dödas i olyckor inom skogs- och lantbruk varje år. År 2018 dödades tio. Året innan dödades tolv. Året före det sex. Siffrorna går upp och ner men någon tydlig trend neråt, mot färre dödsfall, det syns inte i statistiken.

Dödssiffrorna ändras inte

I Sverige i stort blir arbetsmiljöarbetet allt bättre – arbetsolyckorna har mer än halverats på tjugo år. Olyckorna minskar sakta inom jord- och skogsbruk också, enligt Arbetsmiljöverket.

Men dödssiffrorna vill inte röra på sig.

Anders Drottja har sett många olyckor inom lantbruket.

– Jag var själv nära att förolyckas under en plog som sjuttonåring. Det händer väldigt många olyckor i jordbruket. En hel del anmäler man inte ens. Så jag är inte säker på att Arbetsmiljöverkets siffror visar hela bilden och att olyckorna i vår bransch faktiskt minskar, ens långsamt. Jag tror att det finns ett stort mörkertal med oanmälda olyckor, säger han.

Kampanjer räcker inte

LRF har kostnadsfri telefonrådgivning om säkerhet. Men Anders Drottja blir mer och mer övertygad om att kampanjer och information till lantbrukare om att tänka på arbetsmiljön inte räcker.

– Det stora problemet är den dåliga lönsamheten. Lantbrukarna har inte råd att ta in arbetskraft utan kör sig själv trötta, vilket ökar riskerna. Och i stressen hinner man inte tänka på arbetsmiljön eller tycker att det tar för lång tid att jobba säkert, säger han.

Olycksorsaker inom jordbruk är många men de vanligaste är:

1. Nötboskap

2. Halkolyckor

3. Hästar

4. Fordon

5. Stegar, trappor

6. Kniv, slaktkniv, kuttrar

7. Svin

8. Transportband

9. Övriga byggdelar

10. Hammare, släggor

Blir hemmablind

Ensamarbetande lantbrukare kan bli hemmablinda och slarva med skyddsutrustning utan att reflektera över att det är särskilt anmärkningsvärt, enligt Anders Drottja.

– Det skulle säkert hjälpa många bönder att få hjälp, om någon extern person kunde komma och se hur man jobbar, att det där skyddet som man brukar skruva bort för enkelhets skull, det behövs faktiskt.

Arbetar man inte systematiskt med säkerheten, precis som vilken annan bransch som helst, då förlitar man sig i praktiken på turen, tycker Anders Drottja.

– Ska man ta ett helhetsgrepp på säkerhet så kostar det pengar. Och då måste lönsamheten inom jordbruket öka, säger han.

Antal döda senaste tio åren inom jord och skogsbruk:

2009: 7

2010: 7

2011: 13

2012: 5

2013: 4

2014: 8

2015: 6

2016: 6

2017: 12

2018: 10

Totalt: 78

Antal anmälda arbetsskador, alla branscher:

1998: 17 542

2018: 9 082

LÄS MER: Så ska färre dö i gröna arbeten

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen