Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 maj 2019

Tjänst ska matcha betesmark med kossor

Länsstyrelsen i Skåne har lanserat en tjänst för djurbönder som ska leda till att mer markytor betas av och fler kor blir mätta.

 Bönder med exempelvis många kor och lite betesmark kan få hjälp från andra bönder med Länsstyrelsens nya tjänst.
Bönder med exempelvis många kor och lite betesmark kan få hjälp från andra bönder med Länsstyrelsens nya tjänst. FOTO: Vintervit

På flera håll finns det bönder med många kor men för lite betesmark, medan andra bönder har massor av betesmark men inga kor.

Länsstyrelsen på Gotland har tidigare lanserat en betesförmedling och nu startar tjänsten även för lantbrukare i Skåne.

LÄS MER: Gotland får kostnadsfri betesförmedling

Med hjälp av länsstyrelsens formulär, som bonden själv kan fylla i, så ska man kunna matcha olika gårdars behov med närliggande bönders verksamhet.

Bönder hjälper bönder

Den nya plattformen som Länsstyrelsen lanserade i fredags ska hjälpa bönder att hjälpa varandra med sin verksamhet.

– Jag tror det kommer underlätta väldigt mycket, inte minst i sommar. Förra sommarens torka gjorde att många bönder var tvungna att nödslakta sina djur på grund av foderbrist, detta system ska hjälpa till att motverka sådana situationer, säger Fredrik Rydhagen, biolog och handläggare på Länsstyrelsen i Skåne till Svt Helsingborg.

Har redan fått flera ansökningar

Tanken är att ge bönderna bättre förutsättningar i år, om torkan skulle bli lika illa. Under helgen fick Länsstyrelsen in flera ansökningar och Fredrik Rydhagen tror att projektet kommer gynna många skånska bönder.

– Jag har svårt att se någonting negativt med detta, det har fungerat bra i de andra län som redan provat tjänsten, säger han.

LÄS MER: ”Inlägget kom i precis rätt tid”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen