Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 mars 2018

Tjänsteman i blåsväder efter uttalande om vattenkraft

Tjänstemannen på Havs- och vattenmyndigheten skriver offentligt att småskalig vattenkraft står i direkt motsats till miljön. Kritiker menar att hon bryter mot kravet på opartiskhet, men hennes chef anser att åsikterna omfattas av yttrandefriheten.

 Vattenkraft.
Vattenkraft.

Havs- och vattenmyndighetens arbete med bland annat vägledningar har stor betydelse för hur andra myndigheter, i första hand länsstyrelserna, bedriver sin tillsyn av vattenverksamheter.

Facebook-kommentarerna från en av myndighetens tjänstemän har därför väckt uppmärksamhet och kritik från personer som är engagerade i småskalig vattenkraft. Konversationen rör den fond som de stora kraftbolagen ska skapa och som ska finansiera miljöåtgärder vid mindre anläggningar.

Står i motsats

Tjänstemannen har kommenterat en delning från Älvräddarnas ordförande Christer Borg där hon bland annat skriver att småskalig vattenkraft står i direkt motsats till miljön och att kraftverken bara landsbygdsutvecklar det lilla antal familjer som äger själva anläggningen och inga andra.

Land Lantbruk har tidigare tagit upp frågan om hur tjänstemän på myndigheter inte gör någon hemlighet av sina privata agendor och ställt frågan var gränsen går med hänsyn till Förvaltningslagens krav på saklighet och opartiskhet.

”Anmärkningsvärt”

Thomas Sandberg, ordförande i Svensk Vattenkraftförening, betraktar tjänstemannens tydliga ställningstagande mot småskalig vattenkraft som oerhört anmärkningsvärt.

– Jag är inte överraskad med tanke att stora delar av vattenvårdsförvaltningen är besatt av människor som vill riva ut så mycket vattenkraft och så många dammar som möjligt. Vad som överraskar är att hon är så aningslös att hon går ut med det offentligt, säger han.

”Inte rimligt”

Tjänstemannen i fråga arbetar på enheten för miljöövervakning och är enligt avdelningschefen Anna Jöborn inte involverad i frågor som rör småskalig vattenkraft.

– Det är ändå allvarligt även om vi på ett sätt ska vara glada med att hon är så öppen med sin uppfattning. Men det är inte rimligt att hon sitter där hon sitter och någon, ytterst generaldirektören, borde ta tag i det, säger Johan Hillström, ordförande i Västsvensk Vattenkraftförening.

Tjänstemannen förekommer flitigt på Älvräddarnas Facebooksida och skriver i ett eget inlägg: ”Hej Christer och andra som kan mycket! Jag tycker det skulle vara så praktiskt om det fanns en faktaavdelning på alvraddarna.se dit man kunde gå och plocka siffror m.m.”

Yttrandefrihet

Anna Jöborn på Hav vill inte medverka i en intervju men försvarar i ett skriftligt svar till Land Lantbruk tjänstemannens offentliga ställningstagande i frågan med att det faller under yttrandefriheten.

”Havs- och vattenmyndigheten kan inte ha synpunkter på vad en medarbetare uttrycker som privatperson. Yttrandefriheten är inskriven i svensk grundlag”, skriver Anna Jöborn i ett svar till Land Lantbruk.

Hon fortsätter: ”Myndigheten håller regelbundet utbildningar i förvaltningsrätt, för att det ska vara tydligt för alla medarbetare vilka regler man har att förhålla sig till som statsanställd.”

Läs även: Kammarkollegiet försvarar tjänstemännens medlemsskap i ÄlvräddarnaFrikopplad men ändå inteAnmälaren: Jag är inte förvånad

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen