Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 oktober 2018

Tjuvar grävde sig in och stal ur traktorer

Tjuvarna grävde sig in till traktorfirman och stal utrustning för hundratusentals kronor. Polisen varnar nu för kringresande stöldligor.

 Tjuvarna stal utrustning från nya traktorer.
Tjuvarna stal utrustning från nya traktorer. FOTO: Jogeir M. Agjeld

Traktorfirman utanför Uppsala bestals på utrustning för hundratusentals kronor för en tid sedan, skriver SVT Uppsala.

Tjuvarna hade grävt sig in under staketet till Traktor Nord och väl inne på företagets område bröt de sig in i tretton traktorer och skruvade bort och stal dyrbara monitorer. Traktorerna var färdiga att säljas och monitorerna var värda runt 25 000 kronor styck.

Läs mer: Fyrhjulingar för miljoner stulna

– Vi har aldrig varit med om något liknande, säger Johan Enander, gårdskarl på Traktor Nord.

Lämnade spade

Polisen har undersökt området men det enda spåret efter tjuvarna var en spade vid staketet.

– Inne i fordonen var det i alla fall inga skador, och GPS-utrustningen var kvar. Det verkar som om vi får ersättning från försäkringsbolaget i alla fall, så det är ju bra, säger Johan Enander.

Läs mer: GPS-tjuvarna slog till under höstsådden

Enligt polisens presstalesperson Mikael Hedström har stöld av dyrbar utrustning blivit ett problem för traktorägare, och inte sällan handlar det om organiserade stölder.

”Organiserade stölder”

I början av oktober varnade polisen för utländska stöldligor som riktar in sig på större fordon.

– Vi vet att det rör sig om organiserade stölder. Vi har tidigare haft organiserade stölder av särskild bilutrustning, som krockkuddar, och den här utrustningen brukar lämnar landet ganska snabbt då det finns en marknad utanför Sverige för det här. Samma uppfattning har man haft om GPS-stölderna, säger Mikael Hedström.

Läs mer: Tillstånd behövs inte längre för kameraövervakning

Efterlyser system

Likande stölder har pågått en tid och går upp och ner i intensitet.

– När de sker så är det ett flertal fordon i samma område och sedan är det tyst ett tag innan de dyker upp igen. Vi tror det rör sig om kringresande ligor, säger Mikael Hedström som önskar att tillverkarna hittar lösningar.

– Polisen kommer inte kunna lösa alla brotten. Blir tjuvarna inte upptäckta så jobbar de i lugn och ro och lämnar sen landet. Tillverkarna måste hitta på ett system där utrustningen lättare kan kopplas ur och tas med när man jobbat klart, säger han.

Läs mer: LRF-Premium Tio knep som skyddar dig mot GPS-tjuvar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen