Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 september 2016

Tjuvarna klipper kablar på upp till 80 meter

Sedan början av augusti har minst sju vindkraftverk i sydöstra Sverige drabbats av inbrott och kabelstölder. Tjuvarna utsätter sig för livsfara när högspänningskabeln klipps av.

Bild 1/3 FOTO: Privat
Bild 2/3 FOTO: Privat
Här visar polisen upp den sekatör som användes vid inbrottet i ett vindkraftverk i Vassmolösa, och som sedan lämnades kvar på platsen.
Bild 3/3Här visar polisen upp den sekatör som användes vid inbrottet i ett vindkraftverk i Vassmolösa, och som sedan lämnades kvar på platsen. FOTO: Privat

Det började i trakten av Mönsterås i månadsskiftet juli–augusti. Tjuvarna gjorde inbrott i två vindkraftsverk i samma park tillhörande Arise AB med Vestasturbiner på 2 MW och stal kablarna.

– Vi vet inte om inbrotten skedde samma dygn. I första fallet klippte de nämligen bara jordkabeln men andra gången tog de även högspänningskabeln, berättar Johan Jönsson på Arise.

40 meter upp i luften

Verken har 100 meter höga torn. Vid första stölden klippte tjuvarna kabeln på cirka 40 meters höjd medan de vid det andra inbrottet tog i stort sett den fulla längden.

Troligtvis samma natt till den 9 augusti var det dags igen i ett vindkraftverk i Vassmolösa samt ett i Rockneby utanför Kalmar, även här Vestasturbiner på 2 MW. Kvar på platsen i Vassmolösa låg en stor sekatör med isolerade handtag medan plåten på sidorna var svedd av den ljusbåge som uppstått när högspänningskabeln hade klippts av.

– Då slogs hela nätet till den aktuella transformatorn ut och Eon fick larm. Förutom att kablaget var borta hade det uppstått skador i samband med att kabeln rasade ned, förklarar Nils Johan Ingvar-Nilsson, delägare till verket i Vassmolösa.

"Livet som insats"

Polisen fann fotspår efter sju personer och det framgick också hur den 80 meter långa kabeln hade dragits i väg med bil till en dunge i närheten där omlastning skett. Både i Vassmolösa och i Rockneby hade tjuvarna brutit sig in i ytterligare ett verk men inte fullföljt stölden.

– Det går 20 000 volt i högspänningskabeln så det är naturligtvis något man gör med livet som insats. Efter att den klippts av nedtill klättrar någon upp och klipper däruppe, konstaterar Nils Johan Ingvar-Nilsson.

Förra helgen slog tjuvarna till i Ramdala utanför Karlskrona i ett verk som ägs av den ekonomiska föreningen Blekinge Vindkraft. Det rör sig om ett Enerconverk på 800 kW.

– De hade klippt av cirka 20 meter vilket är en tredjedel av den totala längden. Jag kan tänka mig att den stulna kabeln väger 200–250 kilo, säger delägaren Per-Ola Frisell.

Manar till vaksamhet

Några dagar senare drabbades två vindkraftverk i Lyby, Hörby kommun, båda Enerconverk på 2 MW. Försiktigt beräknat orsakar tjuvarna skador på minst en halv miljon kronor i varje verk om man inte räknar produktionsbortfallet – allt för att komma över koppar till ett skrotvärde på cirka 15 000 kronor.

Branschföretagen rekommenderar ägarna till vindkraftverken att se över stöldskyddet och vara extra vaksamma när verken står spänningslösa.

– Inbrottslarm är förstås en åtgärd men man kan även tänka sig att blockera tillfartsvägar för att försvåra så mycket som möjligt, säger Johan Hammarqvist, kommunikatör på Eolus Vind AB.

Andra tänkbara åtgärder är extra nattlås, vibrationslarm, kameraövervakning, elstängsel, nattronder samt grannsamverkan.

Relaterade artiklar

Till toppen