Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 november 2016

Tjuven: Så skyddar du gården från inbrott

I skydd av mörkret kan inbrottstjuven arbeta ostört – i alla fall tills en vakthund börjar skälla. En före detta tjuv gör nu succé när han ger råd till lantbrukare i sydöstra Sverige om hur man skyddar sin gård.

FOTO: Wavebreakmedia/Mostphotos

På första mötet kom 110 personer för att lyssna på tjuven, polisen, offret och försäkringsmannen. Och sedan har det rullat på.

– Där det har varit mer brott ökar ju publikantalet, säger Anders Hermansson, verksamhetsutvecklare vid LRF Sydost.

Det handlar om hur man skyddar sitt hus eller sin gård från inbrott. Och det riktar in sig framför allt mot personer som bor på landsbygden – och alltså inte har det naturliga skydd mot inbrottstjuven som en stad ofta innebär.

Fixar uppskattade möten

Anders Hermansson är spindeln i nätet som organiserar träffarna på olika ställen i Kronoberg, Blekinge och Kalmar län. I samarbete med polisen och ett försäkringsbolag håller han i möten där publiken får olika råd från en panel bestående av en polis, en försäkringsman och en person som har blivit utsatt för inbrott.

Dessutom innehåller panelen en annan nyckelperson: en före detta tjuv.

– Han började som missbrukare som 12-åring och han finansierade sitt missbruk med stölder på landsbygden, säger Anders Hermansson och berättar att mannen i fråga sedan var aktiv tjuv i 25 år innan han valde att leva ett hederligt liv.

Den före detta tjuven berättar bland annat att han alltid kände till vilka flyktvägar det fanns från stället han gjorde inbrott på, och att öppna dörrar till gårdsbyggnader gjorde att han ofta kunde få viktig kunskap om det var värt att stjäla något från gården eller inte.

”Spektakulärt” råd från tjuven

Ett råd från den före detta tjuven brukar väcka uppmärksamhet bland åhörarna, berättar Anders Hermansson:

– Det är spektakulärt. Mycket av stöldgodset såldes ju till andra som bor på landet. En motorsåg som kostade 7 000 kronor fick han kanske en tusenlapp för. Om vi slutar köpa saker som känns otroligt billigt så finns det inte heller någon marknad för stölder, säger Anders Hermansson.

En del av det förebyggande arbetet är med andra ord att se till att tjuven inte kan göra av med sitt stöldgods på ett enkelt sätt. Andra råd från den före detta tjuven handlar om rent avskräckande saker, där framför allt tre sådana sticker ut:

– Hundar avskräcker. En hund som skäller inne i ett hus, där går man inte in över huvud taget. Även en liten hund avskräcker. Man vet ju inte hur stor den är om man inte ser den, säger Anders Hermansson.

Den andra saken är larm – även om tjuvar ibland struntar i om larmet går, eftersom det tar tid för väktare och polis att nå ett hus på landet.

En tredje sak som avskräcker tjuvar är olika typer av grannsamverkan:

– Det är också lite avskräckande, berättade tjuven. Det betyder att trakten är lite mer uppmärksam på till exempel okända bilar, säger Anders Hermansson.

Blomkrukan är ett dåligt gömställe

Samtidigt går inte alla inbrott att avstyra. Men om tjuven väl har kommit in i huset kan det vara lättare eller svårare att hitta de stöldbegärliga föremålen.

– Ungefär 80 procent av alla kvinnor har sina smycken i sovrummet eller på toaletten. Och nyckeln till vapenskåpen finns nästan alltid inom en radie på 2,5 meter. På samma sätt finns nyckeln till bilen nästan alltid på en krok bakom ytterdörren. Hemnyckeln ligger under en blomkruka vid dörren, säger Anders Hermansson.

Tjuvarna är experter och vet naturligtvis om detta – vilket den före detta tjuven gör publiken på mötena uppmärksam på. Och enligt Anders Hermansson går inbrotten mycket snabbt att genomföra:

– Han har sökt igenom ett hus på mellan två och fem minuter, säger Anders Hermansson.

Hoppas på spridning i Sverige

Mötena som LRF Sydost anordnar hölls för första gången på våren 2015 och återupptogs nu till hösten 2016. Även till den kommande våren kommer det att hållas möten i området.

– Det är uppskattat både av våra medlemmar i LRF och av polisen och försäkringsbolagen. Succén med våra möten är att vi har alla aktörer som är inblandade, säger Anders Hermansson och hoppas att konceptet sprider sig ordentligt till resten av Sverige också.

Relaterade artiklar

Till toppen