Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 november 2019

Toalett för kor ska lösa utsläppsproblem

Mjölksektorn i Holland har kritiserats för att bidra till landets höga utsläpp av ammoniak och lustgas. En toalett för kor kan vara en del av lösningen och enligt uppfinnaren går det även att tjäna pengar på urinen.

 Det holländska företaget Hanskamp har tagit fram en kotoalett, som sägs kunna halvera ammoniakutsläppen från djurens urin.
Det holländska företaget Hanskamp har tagit fram en kotoalett, som sägs kunna halvera ammoniakutsläppen från djurens urin. FOTO: Hanskamp

Redan nu tvingas holländska mjölkbönder betala avgifter för att möta regeringens krav på minskade utsläpp. Under nästa år stramas kraven år.

Kan halvera utsläppen

Nu har ett holländskt företag tagit fram en kotoalett som sägs kunna halvera ammoniakutsläppen från djurens urin.

– Vi hanterar problemet vid källan, säger Henk Hanskamp, ​​affärsmannen bakom kotoaletten till nyhetsbyrån AFP.

Toaletten består av en behållare som placeras bakom kon medan hon står vid sitt fodertråg. När djuret har slutat äta stimulerar en robotarm en nerv nära juvren. Reflexen gör att kon börjar kissa.

 Toaletten placeras bakom kon medan hon står vid sitt fodertråg. När djuret har slutat äta stimulerar en robotarm en nerv nära juvren. Reflexen gör att kon börjar kissa.
Toaletten placeras bakom kon medan hon står vid sitt fodertråg. När djuret har slutat äta stimulerar en robotarm en nerv nära juvren. Reflexen gör att kon börjar kissa. FOTO: Hanskamp

Tränas till toabesök

Toalettbesöket är frivilligt och på en testgård har korna tränats att gå till toaletten. Sju av 58 kor har lärt sig att urinera i behållaren även utan behov av stimulering.

– Korna har vant sig vid behållaren. De känner igen den, lyfter svansen och kissar.

Affärsmöjligheter för urinen

Hittills har tusentals liter urin samlats in som nu lagras i tankar separat från gödsel. Delar av urinen används som växtnäring i en trädgårdsodling. Henk Hanskamps plan är att hitta fler företag som kan ha användning för råvaran.

 Den holländska mjölksektorn har stor betydelse för landets ekonomi men har på senare tid fått utstå kritik för att bidra till utsläpp av ammoniak och växthusgaser.
Den holländska mjölksektorn har stor betydelse för landets ekonomi men har på senare tid fått utstå kritik för att bidra till utsläpp av ammoniak och växthusgaser. FOTO: Istock

– Vi samlar runt tio liter urin per ko och dag. Räknar man med att och vi har en och en halv miljon kor i Nederländerna blir det 15 miljoner urin om dagen. Det borde vi kunna göra något av. Men redan i nuläget skapar det ett renare och bättre stallklimat för kon, säger han i en video på företagets hemsida.

De första kotoaletterna förväntas finnas tillgängliga på marknaden under mitten av 2020.

FAKTA: Ammoniakproblemet

Ungefär 90 procent av Hollands ammoniakutsläpp kommer enligt Wageningen universitet från jordbruket, varav en stor andel från mjölkproduktionen. I stora mängder kan ammoniak i urin vara skadligt för människa och natur och när urin blandas med dynga bildas växthusgasen lustgas.

LÄS MER: Betande nötkreatur är positivt för klimatetLÄS MER: Ny rapport: Svensk djurhållning är klimateffektiv

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen