Torka, kyla och hagel ger dyrt men högkvalitativt spanskt vin
Årets spanska vinskörd väntas bli liten, men av ovanligt god kvalitet - högre vinpriser är att vänta.
Om några få veckor börjar vinskörden runt om i Spanien. Redan nu står det klart att den blir ovanligt liten, på grund av en kylslagen aprilmånad, följd av torka och sporadiska hagelskurar. Enligt prognosen kommer den spanska skörden av vin och must hamna runt 39 miljoner hektoliter, vilket är 5 miljoner hektoliter färre än i fjol.
Finvinet värst drabbat
Det är inte minst de välkända vinregionerna i nord och nordost som är drabbade – områden där vinskörden är mindre volymmässigt, men av en högre kvalitet. I övre Riojaregionen räknar man med att skörden blir 50 procent mindre än i fjol, och i Ribera del Duero räknar man med att bara kunna skörda en tredjedel mot vad som normalt är fallet, skriver El País.
Även tufft för italienska och franska producenter
Även vinproducenterna i Italien och Frankrike har drabbats hårt av vädrets makter, vilket får till följd att den totala vinproduktionen inom EU väntas gå ner med 10 procent 2017. Experter räknar med en prisuppgång – framför från välkända regioner som La Rioja och Ribera del Duero, där vinböndernas kilopris på druvor väntas fördubblas från en till två euro.
LÄS MER: Danskar tvingas sockra sitt vinLÄS MER: Gute vingård är till saluLÄS MER: Efter frost kommer vinskörd
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.