Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 juli 2018

"Torkan den värsta sedan 1955"

Magnus Svensson, med totalt 70 mjölkkor och 200 nötdjur måste gå tillbaka till sin fars beskrivningar av hur det var 1955 för att hitta en lika svår torka som den hans gård har drabbats av i år.

 Magnus Svensson på sina ägor med Pernilla Carlsson, mjölkbonde, och Lars-Åke Gustafsson, kött- och spannmålsbonde.
Magnus Svensson på sina ägor med Pernilla Carlsson, mjölkbonde, och Lars-Åke Gustafsson, kött- och spannmålsbonde. FOTO: Privat

Sommarens torka är den svåraste på många år. Myndigheterna har ännu ingen riktig lösning. Regeringen har hållit flera krismöten om torkan, men just nu finns ingen lösning i sikte.

I veckan fick Magnus Svensson, lantbrukare i Lingheim, besök av riksdagsledamoten Staffan Danielsson, vars parti Centern har föreslagit en kriskommission. Själv konstaterar Magnus Svensson att torkan i år är den värsta han själv har någonsin har upplevt.

– Jag har själv aldrig varit med om ett så svårt år. När jag frågade min pappa berättade han att det var ungefär så här illa 1955, utan nederbörd på hela sommaren. Så det har hänt förr, men det är lyckligtvis långa perioder mellan, säger han.

Han driver Markeby storgård i Lingheim i Östergötland, med 70 mjölkkor och sammanlagt 200 nötdjur, med 240 hektar åker med växtodling och vall, bland annat odling av raps vete, lin åkerböna och bete. Produktionen är inriktad på mjölk, kött, raps och vete.

Svårt få fram grovfoder

Han största problem i torkan är bristen på grovfoder. Stora delen av hans produktion kommer att drabbas. Än är dock läget inte akut.

– Det är ingen störning i mjölkproduktionen än, men alla naturbeten är slut och vi har börjat ta av vinterfodret som det också är ont om. Alla jag pratar med är i samma situation, säger han.

Stora området unikt

Det som gör årets torka unik, förutom dess intensitet och utbredning i tiden, är att den slår över ett stort område.

– Hela Sverige är drabbat, samt Danmark, Finland, Norge och norra Tyskland. Alla har brist på foder. Tidigare har det gått att köpa av varandra, men det går inte nu och det gör årets situation extra allvarlig, säger han.

Flera kommuner runt om, däribland Linköping och Norrköping har upplåtit mark för bönderna att slå gräs på till djuren. Det tycker Magnus Svensson är bra, men han ser det inte som ett alternativ för egen del.

– Det är väldigt bra att få erbjudandet, men om det ligger en aluminiumburk som strimlas får djuren det i sig. En hel burk gör ingen skada, men om de går sönder och blir skärvor blir riskerna för stora, säger han.

Blir kostsamt

Eftersom han har växtodling så är hans plan att blanda halm och foder, vilket dock innebär mer inköp av kraftfoder.

– Många andra lantbrukare är väldigt svårt drabbade, värre än vi. Vi kommer att reda ut det, även om det blir kostsamt. Men de som har många djur och bara vall har ett svårt läge, säger han.…

Behöver göra mer

Han tycker att både myndigheter och politiker kunde göra mer för att ge stöd till bönderna, dels genom att lätta på byråkratin, dels genom att ge olika former av stöd som förbättrar böndernas ekonomiska situation.

– Det är bra att man går genom EU:s krisfond och att få ut stödutbetalningar, men man kan inte trycka sedlar i munnen på djuren. De måste ha mat.

Djurskyddet kräver att djuren går ute på sommaren, samtidigt som man inte får stödutfordra på betesmark med särskilt värde. Det blir ett Moment 22 om det inte finns något att äta. Länsstyrelsen borde vara generösare med att tillåta stödutfodring på betesmarker.

– Här måste det bli tillåtet att ge djuren mat ute på betena, säger han.

Att driva krav mot EU är nödvändigt, men stödet till bönderna måste hanteras från Sverige.

– Många bönder får det extremt svårt ekonomiskt, när man måste importera mer och med höga halmpriser och dyrt kraftfoder. Mer måste göras från svenskt håll.

Visst lättnad kan det bli i helgen, när SMHI spår vissa regnkurar i delar av Östergötland.

– Prognosen ligger på tolv millimeter här, men det skulle behövas minst 120 millimeter nu för att rädda situationen. Men om det vänder nu och börjar regna så är det fortfarande långt kvar på växtsäsongen så det är inte helt kört än för vallen, säger han.

LÄS OCKSÅ: Fortsatt torka att vänta

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen