Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 augusti 2018

Torkan ger dispens från gårdsstödskravet

Avvikelser som uppstår till följd av torkan ska inte innebära avdrag från gårdsstödet. Det har Jordbruksverket beslutat som en del i att stötta lantbruket i den svåra situationen.

 Gårdsstödet är ett arealbaserat inkomststöd som syftar till att främja lantbruket. Det ska bidra till ökad konkurrenskraft och till att hålla landskapet öppet.
Gårdsstödet är ett arealbaserat inkomststöd som syftar till att främja lantbruket. Det ska bidra till ökad konkurrenskraft och till att hålla landskapet öppet. FOTO: Mostphotos

Jordbruksverket har beslutat att lantbrukare som drabbats av torka ska få dispens från kraven gällande gårdsstöd. En avvikelse vid en tvärvillkorskontroll kan leda till avdrag på gårdsstödet som är reglerat av EU-direktiv. Dispensen innebär dock att om länsstyrelserna som genomför kontrollerna hittar avvikelser som beror på torkan kommer inga avdrag på gårdsstödet att göras.

Dispense gäller avvikelser som hittats från den 13 juni i år och fram till årsskiftet.

– Det kan handla om många olika situationer som torkan har orsakat, exempelvis brunnar som har sinat och brist på foder till djuren, vilket kan leda till att de har sämre hull än normalt. Allt detta kan leda till att det blir svårt att leva upp till de villkor som finns för att få gårdsstödet utbetalt, säger Mirja Hjers, divisionsdirektör på Jordbruksverket till tidningen ATL.

LÄS MER: Torkan pressar priset på kalvarLÄS OCKSÅ: Torkan kan ge brist på foder i åratal

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen