Böndernas krav efter torkan: Mer betalt för köttet
Om konsumenterna vill ha svenskt kött på bordet får de betala mer för varan. Aktörerna i hela livsmedelskedjan måste dela på lantbrukets merkostnader. Det är budskapet från köttbranschen efter sommarens extremväder.
Torkan har försatt svenska lantbrukare i en ansträngd och vissa fall krisartad situation. Ökade foder- och strökostnader slår hårt mot djuruppfödarnas likviditet.
För en grisproducent har dessa kostnader ökat med 4-5 kronor per kilo räknat på djurets slaktvikt, för nötköttsproducenten är merkostnaden 9-15 kronor per kilo och för lammproducenten 12-26 kronor per kilo.
Uppgifterna presenterades av företrädare för den svenska köttnäringen under en pressträff i LRF-huset i Stockholm på onsdagsmorgonen.
– Det som sker nu påverkar situationen två-tre år framåt. Vi måste få signaler från marknaden att andra är beredda att hjälpa till, sade Åsa Odell, vice ordförande i LRF:s riksstyrelse och ordförande i LRF Kött.
Hon framhöll att historiskt har svenska lantbrukare haft så låga marginaler att de inte har fått betalt för riskerna. Slakterierna, förädlingsindustrin, dagligvaruhandeln och slutligen konsumenterna måste vara beredda att öppna upp plånboken för att säkra det svenska köttet framtid, konstaterade hon.
Merkostnaden på gårdarna motsvarar enligt branschens uträkningar en prisökning i konsumentledet på 7,50 kronor per kilo griskotlett. För biff är prisökningen 17,50 kronor kilot och för lammytterfilé 27,50 kronor kilot.
Jan Forsell, ordförande i Sveriges Nötköttsproducenter, vittnade om att branschen kände vind i seglen så sent som i våras. Sedan kom sommaren och missväxten.
– Vi måste ha kostnadstäckning för att få producenterna att våga köpa kalv och tro att det blir en lönsam affär som man kan leva på, sade han.
Ordföranden i Sveriges Grisföretagare, Ingemar Olsson, betonade att det avgörande för att trygga svensk produktion är att få förståelse bland konsumenterna för kostnadsökningarna.
– Vi är vana vid att priserna går upp och ned på grönsaker, men inte på kött. Det är där utmaningen ligger, sade han.