Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 augusti 2018

Torkan pressar priset på kalvar

Foderbristen bromsar livdjurshandeln. Fler kalvar anmäls till försäljning och många behöver bli av med sina kalvar nu. Men köparna avvaktar lägre priser.

 Livdjursförmedlarna spår nedgång på kalvpriset och säljarna är oroade.
Livdjursförmedlarna spår nedgång på kalvpriset och säljarna är oroade. FOTO: Cecilia Persson

Christian Emilsson som har dikoproduktion i Rydaholm känner oro över dålig efterfrågan och sjunkande priser.

– Jag är jätteglad för de kalvar jag sålt, men för kvigkalvar är det helt dött på marknaden. Viss prissänkning får vi acceptera, men priserna får inte dumpas. Jag har kollegor som blivit erbjudna 20 kronor/kilo. I fjol sålde jag för 28 kronor/kilo. Pressas priserna för mycket tror jag fler kommer att lägga ner och fyller inte uppköparna sina stallar blir det kritiskt i vinter.

”Frågan är hur långt säljaren vill gå”

De livdjursförmedlare som Land Lantbruk pratat med tecknar bilden av köparens marknad och pressade säljare.

Roger Lundberg på HK Scan upplever att köparna avvaktar prisbilden men tycker att det är viktigt inte haussa upp situationen. Det är först i oktober som bilden kommer att klarna, menar han.

– Jag är optimistisk. Här i norr är grovfoderbristen inte lika stor som i övriga delar av landet. Det finns de som ringer och vill köpa kalv och har foder, men priserna på kalvar kommer ju justeras beroende på fodertillgång. Frågan är hur långt säljaren vill gå.

”Totalstopp när det gäller livdjurshandel”

Leif Friberg på Skövde slakteri har inte samma positiva uppfattning och efterlyser en större medvetenhet om hela produktionskedjan.

– Det är nästan totalstopp när det gäller livdjurshandel, säger han och fortsätter:

– Ingen vågar sätta in kalvar så länge de inte har foder och de som har kalvar måste sälja nu. Många köpare väntar ut priset och det innebär att den som säljer blir lidande. Vi måste värna om varandra och hjälpas åt. Det handlar inte bara om slaktdjur utan en hel kedja som börjar med kalvar. Nästa år blir det kanske brist på kalvar och då drabbas köparens produktion.

”Pressade priser”

Kurt Dahlberg på Dahlbergs slakteri har aldrig varit med om maken till oroliga säljare. Det kommer att köpas kalvar säger han, men frågan är hur mycket.

– Pressade priser kommer det att bli. Nu är det köparens marknad och då får man försöka hålla emot och se långsiktigt. Något måste ju priset ner – det är en marknad som styrs av tillgång och efterfrågan. Nu väntar många in tredjeskörden och kommer inget regn kommer köparna vilja ha färre djur, vilket leder till överskott och att priserna sjunker.

Om säljarna tvingas behålla kalvar kan det i förlängningen bli problematiskt för branschen menar Christian Emilsson.

– Blir man inte av med kalvar måste man minska på korna och tappar vi djur blir det brist längre fram.

LÄS MER: Utslaktning med infrysning inte aktuelltLivsmedelsverket planerar för ökade slaktvolymer

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen