Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 juni 2018

Torkan slår hårt mot grödorna

Torka och insekter slår hårt mot grödorna på många ställen i landet. Halva skörden har torkat bort på Frö gård i Östergötland.

 Vårgrödorna har haft en dålig uppkomst på Fröö gård utanför Norrköping.
Vårgrödorna har haft en dålig uppkomst på Fröö gård utanför Norrköping. FOTO: Kristina Forsberg

Den senaste månadens rekordvärme och torka tar ut sin rätt på sina håll. Hos Kristina Forsberg på Frö gård i Norsholm söder om Norrköping är det mycket torrt och vårgrödornas uppkomst är dålig.

– Vi har inte fått regn efter sådd på mycket av våra arealer. Och när vi sådde var det väldigt blött så det var inte så tjänligt. Vårgrödorna ser jättedåliga ut i den här delen av Östergötland, säger Kristina Forsberg.

Liten vallskörd

Hon räknar med ett skördebortfall på vårgrödorna på minst 50 procent. Det i kombination med att betydligt mindre kunde höstsås riskerar att ge halmbrist. Dessutom blev den första vallskörden dålig.

Läs mer: Pressat läge för vårsådden – regnskurarna lokala och för små

– Volymen vall är väldigt liten och vi är bekymrade över halmtillgången i höst. Vi har ett lantbruk där vi behöver mycket halm. Vi har dikor på djupströ. Så vi har slaktanmält en stor grupp redan för slakt i september, oktober. Mycket beroende på att det blir köer när folk inser att det blir ont om foder. Så var det förra hösten. 

Angripen av rapsbaggar

De brukar totalt 450 hektar varav 100 hektar är slåttervall. 60-70 hektar är höstraps.

– Den har blivit väldigt angripen av både vivlar och rapsbaggar så den är också kraftigt tillbakasatt. Så det är lite kärvt kan jag säga.

Vallinsådderna riskerar också att inte ta sig.

Grödor tar stryk

Peter Johansson i Ekoslund utanför Enköping vittnar också om grödor som tar stryk av torka. Vårgrödornas uppkomst i området är väldigt varierande och vallskördarna är generellt små.

Läs mer: PREMIUM. Björn Folkesson: Risk för låg hektarskörd om inte regnet kommer

Oljeväxterna är hårt ansatta av rapsbaggar och vivlar. Fläckvis är det också mycket löss i kornet.

Svårt att sia om utgång

I Västergötland har det lokalt kommit åskskurar, men generellt är det torrt och varmt och grödorna brådmognar.

– Utvecklingen skyndas på av vädret, det går fort mellan utvecklingsstadierna. Sedan är det en jättevariation mellan jordarter och vad grödorna har haft för tillgång till vatten, säger Per Ullberg, vd på Varaslättens Lagerhus.

Vilken betydelse torkan får är svårt att säga än så länge, enligt honom.

– Kommer det regn inom rimlig tid så kanske grödorna kompenserar en del och kommer det inte vatten sjunker ju avkastningen.

Läs mer: EU-förslag: Tillåtet att bevattna med avloppsvatten

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen