Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 augusti 2018

Äggproducenten: ”Hönsfodret kostar 40 000 mer i veckan nu”

Nu drabbar torkan även äggnäringen hårt. För äggproducenten M Lindberg Ägg har foderkostnaderna ökat med 40 000 kronor i veckan.

 I småländska Musteryd bedriver familjen Lindberg äggproduktion med frigående värphöns inomhus.
I småländska Musteryd bedriver familjen Lindberg äggproduktion med frigående värphöns inomhus. FOTO: Kent Eng

I småländska Musteryd bedriver familjen Lindberg äggproduktion med frigående värphöns inomhus. Verksamheten startades 1982 av Mikael Lindberg som i dag är styrelseordförande i aktiebolaget. Sonen Marcus Lindberg är vd sedan några år tillbaka. Redan den första april började de märka av en ökning av foderpriset och under sommaren har priserna stegrats dramatiskt.

– Foderpriset har ökat med cirka 25 procent. Jämfört med för ett år sedan kostar hönsfodret oss 40 000 kronor mer i veckan nu, säger Marcus Lindberg.

– Och det finns inget som tyder på att prisstegringen ska avta. Man är ju livrädd för att fodret ska kosta 10 000 kronor mer nästa vecka. Jag har aldrig varit med om något liknande, fyller Mikael Lindberg i.

En stor del av prisuppgången beror på de ökade spannmålspriserna efter dåliga skördar i Sverige. Men höjningen beror även på den svaga kronan som gör att importen av vissa foderkomponenter också blir dyrare. Som det ser ut just nu räknar familjen Lindberg med att de ökade foderpriserna kommer att kosta företaget cirka två miljoner kronor över ett år. Men eländet tar inte slut där.

– Det blir även dyrare att göra inköp av unghöns vilket blir ytterligare en utgift. Vi har kostnadsökningar i storleksordningen 15 procent av omsättningen, säger Marcus Lindberg.

För att få bukt med de ökade utgifterna behöver en prisökning förhandlas fram, annars är risken att den svenska äggnäringen är i fara menar Mikael Lindberg:

– Vad äggen ska kosta i handeln har jag ingen uppfattning om men vi producenter måste ha upp priset med 1,75 till 1,85 kronor kilot. Handeln måste vara beredd att betala för de ökade kostnaderna annars kommer den svenska äggnäringen att slås ut.

Mikael Lindberg som även är ordförande i Svenska Äggs producentråd menar att många producenter nu är i akut behov av en prishöjning.

– Det går inte att vila på hanen. Enligt en uträkning som vi har försvinner 700 000 kronor om dagen från Sveriges äggproducenter, säger han.

Trots att det är en allvarlig situation hoppas och tror äggproducenterna i Musteryd att en lösning på problemet kommer.

– Vi har hoppet uppe men det är viktigt att marknaden förstår att det krävs åtgärder nu, säger Marcus Lindberg.

– Många är glada för den svenska produktionen och jag tror att konsumenterna är villiga att betala mer för svenska ägg. Jag tror också att grossisterna är beredda att ta ansvar för att rädda det svenska lantbruket, säger Mikael Lindberg.

FAKTA: M Linderberg Ägg

Bolagsform: Aktiebolag.

Antal anställda: 3,5 heltidstjänster.

Omstättning: Cirka 16 miljoner.

Produktion: 76 000 frigående värphöns som lägger cirka 20 miljoner ägg per år.

LÄS MER: Torkan ger ökade foderpriser för landets äggproducenter

Relaterade artiklar

Till toppen