Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 februari 2019

Torkan slog mot Lantmännens resultat

Lantmännens resultat för 2018 sjönk till följd av låga skördar efter förra sommarens värme och torka. Till nedgången bidrog även ett lägre etanolpris.

 Per Olof Nyman, VD och koncernchef Lantmännen.
Per Olof Nyman, VD och koncernchef Lantmännen. FOTO: Johan Olsson

”Den låga skörden har inneburit stora utmaningar för våra medlemmar och för flera av Lantmännens verksamheter – och konsekvenserna kommer att fortsätta påverka oss även under 2019”, säger Per Olof Nyman, Lantmännens vd och koncernchef, i ett pressmeddelande med anledning av bokslutsrapporten som presenteras i dag.

Lantmännens resultat för 2018, efter finansnetto och justerat för jämförelsestörande poster, uppgår till 1 387 miljoner kronor, jämfört med förra årets resultat på 1 552 miljoner kronor.

Låg spannmålsskörd

Inom division Lantbruk sjönk resultatet avsevärt till 197 miljoner kronor (337). Förklaringen är den låga spannmålsskörden 2018.

För division Energi redovisas ett resultat om 200 miljoner kronor (296). Här pekar Lantmännen på ett genomsnittligt lägre etanolpris jämfört med 2017 och ett högre spannmålspris under slutet av året.

Bättre för livsmedel

Division Livsmedel har ett något bättre resultat än under 2017, bland annat till följd av effektiviseringar inom Lantmännen Cerealia. För affärsområde Swecon är resultatförbättringen än tydligare tack vare stark försäljning och en positiv marknadsutveckling.

”Unikt hög”

Totalt föreslås återbäring och efterlikvid med 156 miljoner kronor (245).

”Lantmännen har under 2018 genomfört ett antal konkreta åtgärder för att underlätta för medlemmarna – bland annat extra utdelning, extra rabatt och tillägg samt förmånligare räntesatser på krediter. Samtidigt är den föreslagna utdelningen unikt hög tack vare att vi kan dra nytta av de alternativ och möjligheter som vår utdelningspolicy ger, ett år när olika verksamheter inom Lantmännen utvecklats olika starkt”, säger Per Lindahl, Lantmännens styrelseordförande.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen