Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 juli 2018

Torv räddning i strönöden

Torkan kommer att leda till halmbrist samtidigt som den pågående torvskörden gynnas av det varma, torra vädret. Redan nu börjar djurägare beställa torv för att säkra tillgången på stallströ.

 Det är goda tider att skörda torv just nu.
Det är goda tider att skörda torv just nu. FOTO: Lars Vernersson

– Djurägare har redan hört av sig för att beställa torvströ. Det handlar om leveranser på allt från bil och släp till tusentals kubikmeter till större gårdar. Som det ser ut nu blir det ett väldigt sug efter strötorv i höst, säger Anders Andersson, produktionschef för energisortiment inom Södra Skog.

Ökning av efterfrågan

Även Leif Olsson, produktchef på Neova med 55 torvmossar från Haparanda till Skåne, har redan fått flera förfrågningar på strötorv. Det är tidigare än normalt eftersom efterfrågan brukar vara som störst under vinterhalvåret då djuren är stallade.

– Vi ser absolut en ökning av efterfrågan på strötorv nu, inte minst som inblandning i halm, säger Leif Olsson.

Han bedömer att torv utgör 10-15 procent av strömarknaden. Av Neovas årliga produktionsvolym på 1,5 miljoner kubikmeter torv säljs cirka 10 procent som stallströ.

– Det är svårt att säga hur mycket det blir i år, men volymen kommer att öka, säger Leif Olsson.

Ingen brist på torv

Och någon brist på strötorv behöver djurägarna inte oroa sig för. Även om brandrisken har lett till perioder av skördestopp gör det varma och torra vädret att torvproducenterna ligger väl framme med skörden.

– Vi har 60-70 procent av skörden inne i lager redan nu och det är två månader kvar på säsongen, säger Leif Olsson.

– Vi har fått in 85-90 procent av årsvolymen redan. Håller de här förutsättningarna i sig kan det bli produktionsrekord, säger Anders Andersson, Södra.

”Gyllene tider”

Ännu bättre har det gått för energitorvproducenten Härjedalens Miljöbränsle i Sveg. Enligt VD Anders Wiklund går bolaget mot ett ännu bättre år än 2013, som var ett rekordår sett över den senaste tioårsperioden.

– Ja, det är gyllene tider för tillfället även om det är risk för brand. Men än så länge har vi ”peppar, peppar” varit förskonade från några större brandtillbud, säger Anders Wiklund.

Läs mer: PREMIUM. Nödvändigt att tänka nytt kring foderExtrainsatt krismöte lockade många

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen