Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 maj 2018

Trafikverket får bakläxa om snöröjningen

Snöröjningen fungerade inte tillfredsställande under den senaste vintern, anser regeringen, som ber Trafikverket komma med en handlingsplan.

Enligt regeringen fungerade snöröjningen otillfredsställande under den senaste vintern. Därför får regeringen i uppdrag att göra en utvärdering och prsentera en handlingsplan för kommande vintrar, skriver BLT.se

– Den här vintern har snöröjningen satts på prov. Jag är inte nöjd med hur det såg ut, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), till TT.

Utvärdera entreprenörerna

I första hand så ska verket utvärdera hur entreprenörerna har skött sina uppdrag på det statliga vägnätet och på järnvägarna. Detta eftersom Sverige behöver stå bättre rustat inför kommande vintrars snö, då större variationer i väderleken är att vänta de kommande åren. En sak som brast var beredskapen inför det särskilt hårda och snörika vintervädret, som medförde att även där snöröjningen brukar fungera uppstod det problem.

Krav på vinterdäck

En ytterligare åtgärd som regeringen har vidtagit är att all tung fordonstrafik i Sverige ska ha vinterdäck kommande år. På många håll körde lastbilar under förra vintern i diket eller blev fast på vägarna, som en följd av att de använde sommardäck. Framför har utländska lastbilar och långtradare ofta varit försedda med sommardäck när de kör på hala vintervägar.

Utärderingen och handlingsplanen ska överlämnas till regeringen senast den 29 juni.

LÄS OCKSÅ: Snöröjningen ger extra klirr i kassan

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen