Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 januari

Tre fjärdedelar av EU:s mjölkpulver sålt

Strax före jul skedde den största försäljningen av EU:s mjölkpulver, SMP, sedan införandet av offentliga anbud. I affären såldes över 60 000 ton skummjölkspulver.

FOTO: Jonatan Jacobson

Anbudet på Europakommissionens SMP-lager offentliggjordes i mitten av december och nu har 60 537 ton mjölkpulver återförts till marknaden.

I och med försäljningen, som är den största sedan öppnandet för anbud på SMP, har EU:s offentliga lager av mjölkpulver minskat med närmare 3/4, från 380 000 ton 2017 till cirka 100 000 ton, skriver Dairy Global.

FOTO: Mostphotos

Europakommissionens ingripande – i att ta bort överskottet under ett extraordinärt obalanserat marknadsscenario – har spelat en viktig roll för stabiliseringen av mjölkmarknaden under perioden 2015-2017.

Kommissionen påbörjade 2016 en månatlig process i att ta emot offentliga anbud för att stegvis återföra SMP på marknaden.

LÄS MER: Här är mejerierna på världens topp 20-listaLÄS MER: Framtiden för mjölk finns i U-länderna

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen