Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 december 2018

Tre lagkrav ska minska svanskupering i Danmark

Tre åtgärdskrav införs första halvåret 2019 för att gradvis försvåra möjligheterna för danska grisuppfödare att svanskupera.

 Redan efter några dagar har 98,5 procent av alla danska smågrisar blivit svanskuperade.
Redan efter några dagar har 98,5 procent av alla danska smågrisar blivit svanskuperade. FOTO: Ann Lindén

I dagsläget svanskuperas 98,5 procent av de grisar som föds upp i Danmark. Nu har den danska regeringen bestämt att med hjälp av lagstiftning minska den andelen.

– Det är helt avgörande att vi får alla lantbrukare att analysera utmaningarna och skriftligt dokumentera hur de ska ta hand om problemen om vi ska lyckas att få fler grisar med hela svansar, säger miljö- och livsmedelsministern Jakob Ellemann-Jensen, Venstre, i ett pressmeddelande.

Krav på dokumentation

Åtstramningarna genomförs gradvis under kommande år. Från årsskiftet ska grisproducenten skriftligt dokumentera om det förekommer svansbitning i besättningen.

Från och med den 1 april ska det finnas en riskutvärdering med tillhörande handlingsplan och från och med den 1 juli ska smågrisproducenter kunna visa upp skriftlig dokumentation från köparen eller från förmedlaren varför köparen har ett behov av svanskuperade grisar.

Gäller i hela EU

– Grisar ska inte utsättas för onödigt lidande om lantbrukaren kan undvika det. Vi ska se till att dansk djurvälfärd är i topp och därför ska det finnas skriftlig dokumentation om lantbrukarna vill svanskupera i framtiden, säger Karina Due, talesperson i djurvälfärdsfrågor för Dansk folkeparti.

Arbetet med att minska andelen svanskuperade grisar utgår från EU-kommissionens krav om en ökad djurvälfärd i de europeiska grisstallen.

Landbrug & Fødevarers rådgivningsorganisation Seges har varit involverad i arbetet med de nya danska reglerna som kommer gälla som en del av produktionsstandarden Danish. Seges är i full färd med att ta fram ett verktyg för riskutvärdering.

 Christian Fink Hansen, sektionsdirektör i Seges, betonar att övriga EU-länder också måste arbeta mot minskad svanskupering.
Christian Fink Hansen, sektionsdirektör i Seges, betonar att övriga EU-länder också måste arbeta mot minskad svanskupering. FOTO: Göran Berglund

Ett fokusområde

– Hela svansar är ett av fokusområdena i dansk grisproduktion. För några kommer ändå kupering att vara en nödvändighet eftersom svansbitna grisar inte är en god djurvälfärd, säger Christian Fink Hansen, sektionsdirektör i Seges.

Christian Fink Hansen anser det vara regeringens ansvar att sätta press på andra EU-länder att på motsvarande sätt arbeta för minskad svanskupering.

– Det är inte en uppgift som de danska uppfödarna kan lösa på egen hand, säger han.

LÄS MER: Danska knorren kostar för mycket

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen