Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 februari 2018

Trender, klass och hälsa - ny bok skildrar vår matfixerade samtid

Varför har mat gått från att vara något som är gott, livsnödvändigt och trevligt att samlas kring till att bli föremål för hälsoångest och fixeringar vid allsköns dieter? Frågan ställs i boken Varning för mat.

 Vetenskapsjournalisten Jenny Jewert, till höger, är redaktör för den nya boken Varning för mat. Initiativet till antologin togs av LRF Mjölk och mediestrategen Anna Blomberg, till vänster.
Vetenskapsjournalisten Jenny Jewert, till höger, är redaktör för den nya boken Varning för mat. Initiativet till antologin togs av LRF Mjölk och mediestrategen Anna Blomberg, till vänster. FOTO: Johan Sedenius

– Mat berör alla människor och på allt fler plan. Idén föddes att försöka bidra till att vi lär oss mer om hur tankarna kring mat ser ut i vår tid. Det här är en omvärldsanalys genom ett antal skickliga skribenters ögon, säger Anna Blomberg om boken som ligger på kafébordet framför henne.

”LRF:s medlemmar producerar maten”

Hon är mediestrateg vid LRF Mjölks projekt Hjärta Mjölk och den som drog i gång arbetet för ungefär ett år sedan. Det är också LRF Mjölk som har finansierat projektet.

– Det är till stor del LRF:s medlemmar som producerar maten i Sverige och det här är ett område som det är viktigt att ha koll på. Alla är hjälpta av en fördjupad diskussion och mer kunskap.

FAKTA: Anna Blomberg

Yrke/bakgrund: Mediestrateg Hjärta Mjölk, husdjursagronom.

Bor: Stockholm, uppvuxen i Dalarna.

Äter gärna: ”Just nu – semlor!”

Vetenskapsjournalisten Jenny Jewert är redaktör för antologin. Hon berättar att hon nappade på ämnet eftersom människors oro kopplad till mat och dieter var något hon själv gått och grunnat på.

Jenny Jewert betonar att varken hon som redaktör eller de medverkande författarna har blivit styrda i sitt skrivande av LRF Mjölk, oberoende har tvärtom varit en förutsättning.

”Så mycket mer än kemi och näring”

– Flera av texterna tydliggör hur vi genom maten signalerar vilka vi vill vara och vilken grupp vi vill tillhöra. Mat i dag är så mycket mer än kemi och näring för kroppen, säger Jenny Jewert.

FOTO: Johan Sedenius

– Vi äter för att bygga gemenskaper, för att manifestera vår klasstillhörighet och återkoppla till det som vi uppfattar som ursprungligt.

FAKTA: Jenny Jewert

Yrke/bakgrund: Vetenskapsjournalist, har bland annat varit kolumnist i Dagens Nyheter.

Bor: Gård i Uppland.

Äter gärna: ”Lammgrytor i alla former”.

I ett av de 14 kapitlen beskriver etnologen Jonas Engman vid Nordiska Museet den svenska välfärdens enorma språng under 1900-talet liksom hur måltiderna har utvecklats som ett resultat av förändringar i både samhälle och värdesystem.

Middagsbjudningen var fram till 1970-talet något högtidligt, formellt. I början av förra seklet handlade mat för många människor om ren överlevnad. I dag är det grillmiddag utomhus, fredagsmys och globaliserad hybridmat.

Tidholm om konflikten mellan stad och land

Författaren Po Tidholm skriver om flera av linjerna i konflikten mellan stad och land. En av slutsatserna är att dagens trendmat är konstruerad utifrån urbana människors värderingar och vanor. Landsbygden tilldelas konsekvent rollen som bärare av det genuina och naturliga.

Men, konstaterar Po Tidholm, toppkrogarnas rustika rätter är kanske inte alltid så autentiska som gästerna fås att tro. Som exempel nämner han rått kohjärta i en buljong på mossa och höstlöv.

Föräldrars oro för vad barnen vill och framför allt inte vill äta, den långt ifrån okomplicerade kostforskningen och riskerna med att dra långtgående slutsatser utifrån enskilda studier, mat som klassmarkör, mat som hälsoreligion och mat i centrum för snabbt skiftande hälsolarm är andra ämnen på rundturen i vår matfixerade samtid.

FOTO: Johan Sedenius

Jenny Jewert konstaterar att den urbana människan kommer allt längre från matproduktionen.

– Odling i pallkragar, bikupor i villaförorter, uppsvinget för långsamt mathantverk och gamla konserveringsmetoder är ett sätt för stadsbon att hantera sin upplevda maktlöshet inför det matindustriella komplexet, säger hon.

– Po Tidholm skriver intressant om det. I vår individualiserade tid förutsätts vi också ta stort ansvar för vår egen hälsa, vilket gör oss mottagliga för matlarm och nya dieter.

”Inget som skapar frustration och stress”

Varken Jenny Jewert eller Anna Blomberg säger sig för egen del vara särskilt oroliga för vad och hur de äter.

– Men jag har en nioårig dotter som funderar mycket kring mat beroende på vad hennes kompisar tycker. När jag var nio år åt jag allt. Min förhoppning är att min dotter och hennes jämnåriga ska växa in i uppfattningen att mat är trevligt och givande, inte något som skapar frustration och stress, säger Anna Blomberg.

LÄS MER: Utvecklingen pekar på grönare matvanor

Relaterade artiklar

Till toppen