Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 december 2013

Trendspaning och utbildning i Lantbrukspodden

Nya avsnittet tar pulsen på blivande lantmästare, tittar in i julgransskogen, trendspanar på julbordet och så når vi målet med vår resa i betornas spår.

I aulan på Alnarp är det högt till tak. Under lantmästardagen samlades blivande lantmästare och utexaminerade för att lyssna på och träffa näringslivet.
I aulan på Alnarp är det högt till tak. Under lantmästardagen samlades blivande lantmästare och utexaminerade för att lyssna på och träffa näringslivet. FOTO: Anna Nilsson

Några av landets blivande rådgivare, säljare, arbetsledare, lantbrukare och andra som vill få en universitetsförankrad lantbrukarutbildning väljer att läsa till lantmästare på SLU i Alnarp, Skåne. Och det är också här som veckans avsnitt av Lantbrukspodden är inspelad. Under universitetets egen lantmästardag tog vi pulsen på blivande lantmästare och pratade om utbildningens framtid med kåren.

Det lackar mot jul och för julgransodlarna är det så klart årets högtid. Hur går det till att odla det träd vi dekorerar och tar in när det närmar sig dopparedagen? Vi träffar en av landets odlare som har en lång tradition av yrket i släkten.

Det är också hög tid att börja fundera över vad som ska finnas med på julbordet. Vilka trender gäller och hur kan småskaliga producenter tänka för att nå försäljningsframgång inom den här mathögtiden?

När sockerbetorna försvann från Gotland kom en del kreativa företagare i gång med nya affärsverksamheter. Ett exempel är vad som pågår innanför det gamla sockerbrukets väggar. Där produceras numera en gyllene dryck vars råvara odlas i närheten och hur drycken produceras får vi lära oss mer om.

Vår resa i betornas spår har tagit oss från det nedlagda sockerbruket i Roma, i avsnitt tolv, till Skåne och Örtofta. Här finns landets enda kvarvarande sockerbruk och just nu pågår betkampanjen för fullt. Men för att få upp de söta betorna ur marken krävs allehanda maskiner. Vi följer med under upptagningen.

Veckans bonde hittar vi på andra sidan Östersjön – som står i startgroparna inför nästa års odlingssäsong.

Nya avsnittet av Lantbrukspodden hittar du här.

Relaterade artiklar

Till toppen