Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 oktober 2019

”Trodde att folk skulle inse klimatallvaret fortare”

Magnus Ahlsten är lantbrukaren som satsat stort på biogas på Gotland. Trots att det gått trögt drivs han av en övertygelse om att projektet var nödvändigt.

– Någon var tvungen att göra det, säger han.

 Magnus Ahlsten är en av Gotlands största äggproducenter. Han bedriver även växtodling och föder upp kycklingar. 
Magnus Ahlsten är en av Gotlands största äggproducenter. Han bedriver även växtodling och föder upp kycklingar.  FOTO: KARL MELANDER

Magnus Ahlsten är inte bara en av Gotlands största äggproducenter. På gården i Alva har han även växtodling och föder upp kycklingar. I början av 2000-talet bestämde han sig dessutom för att satsa stort på biogas.

Går långsamt

– Jag trodde att folk skulle inse allvaret med klimatet fortare och börja köpa gas. Men det har gått alldeles för långsamt och det bekymrar mig att det tar så lång tid. Det är först nu det börjar bli en fråga på allvar, säger Magnus Ahlsten.

Investerat 150 miljoner

Han bildade företaget Biogas Gotland AB och var även med och grundade företaget Brogas. Brogas står för själva tillverkningen av biogasen medan Biogas Gotland AB står för distributionen.

Totalt har de båda företagen nu investerat 150 miljoner kronor i biogas på Gotland och i dagsläget producerar de ungefär 30 Gwh gas per år, vilket motsvarar cirka 3 000 kubikmeter olja. 

Fyra gasmackar

– Vi har nu fyra gasmackar på Gotland och genom ett samarbete med Energifabriken säljer vi även HVO och RME, säger Magnus Ahlsten.

Biogasen görs på flytgödsel, fastgödsel, slakteriavfall, grönsaks- och hushållsavfall. 

– Vi har även haft majs förut, men det är inte så lönsamt. Så det är bättre att det går till djuren, säger Magnus Ahlsten.

Gas till bussar

Arla har varit med i projektet ända från början och företaget använder gasen för att tillverka ånga och torrmjölk.

– För varje kubikmeter gas man tillverkar så måste man ha en köpare. Från början tog Arla därför en större del och sedan har biltrafiken och bussarna efter hand köpt allt mer av gasen.

Planer för båttrafiken

I dag körs Visbys fem stadsbussar på den gotlandsproducerade biogasen och det finns även planer på att gotlandsbåtarna ska drivas på biogas från Gotland i framtiden. Dessutom är det bestämt att 70 procent av landsbygdsbussarna ska gå på gas.

– Självklart hoppas vi att vi vinner även den upphandlingen, säger Magnus Ahlsten.

Oro för investeringen

Även om anläggningarna är mer lönsamma i dag än tidigare är Magnus Ahlsten fortfarande orolig för att han ska förlora de pengar som investerats i projektet. 

– Jag har en gård med intäkter upp över öronen och faller biogasen på Gotland så sitter jag med stora skulder utan någon möjlighet att betala tillbaka.

Svårt att övertyga banker

Men trots att projektet har gått trögare än väntat har Magnus Ahlsten fortfarande kvar sin vision om ett Gotland som drivs av vindkraft, solkraft och biogas. 

– Det svåraste har varit att få tag på kapital eftersom bankerna ser det här som ett högriskprojekt. Men det spelar ingen roll för det var ändå tvunget att göras och någon måste göra det, säger Magnus Ahlsten.

Så produceras den gotländska biogasen

1. Gödsel pumpas via rör direkt från bondgården till biogasanläggningen. Annat avfall kommer med lastbil.

2. Avfallet hamnar i en rötkammare där det får jäsa i syrefri miljö. Temperaturen i kammaren är runt 37 grader och processen tar cirka 40 dagar.

3. Rågasen pumpas via en ledning från biogasanläggningen till en så kallad uppgraderingsstation där den förädlas. I uppgraderingsstationen tvättas gasen ren från koldioxid och svavel.

4. Därefter komprimeras gasen för att den ska få plats i bilens gasbehållare.

Källa: Biogas Gotland

Läs mer: Enklast att förgröna traktornLäs mer: Biogas är framtiden för Arlas tunga transporterLäs mer: Fosilfritt kött – pilotprojekt på Gotland

 

Relaterade artiklar

Till toppen