Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 augusti 2019

Tröska gick upp i rök under skördearbetet

I går kväll, tisdag, fattade en tröska eld mitt under tröskningen. Bonden klarade sig och kunde hindra att branden spred sig på åkern. Men tröskan gick upp i rök.

 När räddningstjänsten väl kom fram fick den koncentrera sig på eftersläckningsarbetet.
När räddningstjänsten väl kom fram fick den koncentrera sig på eftersläckningsarbetet. FOTO: Räddningstjänsten

Det var i går kväll som räddningstjänsten fick ett larm om att en tröska fattat eld på ett fält i Värmlandsnäs, uppger SVT Nyheter Värmland.

När räddningstjänsten kom fram var tröskan redan utbränd och elden hade spridit sig ut på åkern.

Plöjde runt brandhärden

– Bonden hade gjort en rådig insats. Han hade plöjt upp jorden runt brandområdet och på så vis fått stopp på branden, berättar Karsten Herskind från räddningstjänsten för SVT Nyheter Värmland.

Totalt brann ett område som var 80 gånger 30 meter innan elden kunde hejdas. Bonden som tröskade klarade sig undan branden utan skador.

Gnistbildning

Enligt en enkät som Länsförsäkringar tidigare har gjort orsakade uppvärmning och gnistbildning 25 procent av bränderna i skördemaskiner. Mindre vanligt var brand på åkrarna, men i torrt väder ökar den risken markant. Se därför till att ha nödvändig släckningsutrustning i beredskap.

FAKTA: Länsförsäkringars tips för att minska brandrisken i skördearbetet

• Ha gödseltunnor eller andra stora kärl fyllda med vatten i beredskap för att snabbt kunna förhindra en stor spridning. Samverka gärna med grannar om större vattenbehållare som kan användas vid släckning.

• Utrusta maskinerna med flera handbrandsläckare.

• Finns det möjlighet att ha en tunna med vatten eller en farmartank på släp med en pump är det en mycket bra säkerhetsåtgärd.

• Om du behöver ringa räddningstjänsten – tänk igenom hur du bäst beskriver vägen till dina marker. Ta reda på i exempelvis Google maps hur du får fram koordinaterna på din position.

Källa: Länsförsäkringar

LÄS MER: Släckte brand med flytande gödsel

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen