Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 oktober 2018

Trots torkan ser Sveriges lantbrukare ljust på framtiden

Torkan har gjort att lantbrukarna just nu upplever sin lönsamhet som sämre än i våras. Men på längre sikt har de en mer positiv bild av lönsamheten. Det visar Lantbruksbarometern Höst 2018.

 Av Sveriges lantbrukare upplever 34 procent att deras lönsamhet är mycket god eller ganska god, enligt LRF Konsults nya lantbruksbarometer.
Av Sveriges lantbrukare upplever 34 procent att deras lönsamhet är mycket god eller ganska god, enligt LRF Konsults nya lantbruksbarometer. FOTO: Mikael Ljungström

Av Sveriges lantbrukare upplever 34 procent att deras lönsamhet är mycket god eller ganska god. Det är en minskning med 17 procentenheter jämfört med när 51 procent svarade på samma fråga i våras. Den bistrare synen på lönsamheten just nu kan ses som en effekt av sommarens brist på regn.

Nötköttsproducenter mest positiva

När det gäller synen på lönsamheten skiljer det sig mellan de olika produktionsgrenarna. De som är mest positiva är nötköttsproducenterna, medan växtodlarna ligger lägst där åtta av tio anser att deras lönsamhet är dålig eller mycket dålig. Producenter av griskött har dock backat mest sedan i våras.

– Det är klart att sommarens brist på regn har påverkat lantbrukarna. Men samtidigt ska man komma ihåg att de vet att lönsamheten kan variera och tar höjd för det i sina kalkyler. Verkar man i en bransch där vädret är en viktig faktor behöver man ha god planering, säger Ulf Möller, segmentsansvarig Skog & Lantbruk Swedbank och Sparbankerna, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Tuffa sommaren gjorde svenska konsumenter mer positiva till bönder

 Ulf Möller, segmentsansvarig Skog & Lantbruk Swedbank och Sparbankerna.
Ulf Möller, segmentsansvarig Skog & Lantbruk Swedbank och Sparbankerna. FOTO: Swedbank

Ljusare bild av framtiden

Samtidigt visar Lantbruksbarometern Höst 2018 att lantbrukarna tror att lönsamheten kommer förbättras under det kommande året. Totalt tror 45 procent att lönsamheten då kommer att vara mycket god eller ganska god.

Störst förväntad lönsamhetsökning har växtodlarna, men även övriga verksamhetsgrenar tror på en förbättrad lönsamhet.

Jimmy Larsson: ”Känner igen mönstret”

Dessutom uppger drygt sex av tio att de känner ett fortsatt högt förtroende som producenter av livsmedel bland svenska konsumenter.

– Svaren bekräftar den bild vi har och vi känner igen mönstret från tidigare år. Men viktiga delar för att få en långsiktig stabil lönsamhet är en fortsatt konsumentefterfrågan, att handeln prissätter rätt för de svenska produkterna och att politiken skapar långsiktighet, säger Jimmy Larsson, Segmentschef Skog & Lantbruk LRF Konsult.

 Jimmy Larsson, Segmentschef Skog & Lantbruk LRF Konsult.
Jimmy Larsson, Segmentschef Skog & Lantbruk LRF Konsult. FOTO: LRF Konsult

LÄS MER: Torkan sänker svenskt lantbruk

FAKTA: Så görs Lantbruksbarometern

– Lantbruksbarometern är en årlig rapport som visar lantbrukarnas uppfattning om det aktuella läget inom lantbruket. Den har kommit ut sedan 1987 och årets Lantbruksbarometer är den 31:a helårsupplagan.

– På uppdrag av LRF Konsult, Swedbank och Sparbankerna intervjuar Sifo årligen 1 000 lantbrukare under januari och 500 under september. Intervjuerna för Lantbruksbarometern Höst 2018 gjordes 10-18 september 2018.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen