Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 augusti 2019

Trump: Europa öppnar för mer amerikanskt kött

TT-Reuters

EU och USA har slutit en uppgörelse som ska öppna europeiska marknader för ökad export av amerikanskt nötkött. President Donald Trump kallar avtalet "ett genombrott".

 Avtalet undertecknas av USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer, till höger, och Jani Raappana, från EU:s ordförandeland Finland. President Donald Trump och EU:s USA-ambassdör Stavros Lambrinidis ser på.
Avtalet undertecknas av USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer, till höger, och Jani Raappana, från EU:s ordförandeland Finland. President Donald Trump och EU:s USA-ambassdör Stavros Lambrinidis ser på. FOTO: Evan Vucci/AP/TT

Avtalet presenterades av Donald Trump i Vita huset, och undertecknades därefter av representanter för USA och EU.

– Det här är en seger för amerikanska jordbrukare, ranchägare och naturligtvis för europeiska konsumenter. USA har det bästa köttet i världen, sade Trump inför ett stort uppbåd av företrädare för köttindustrin i USA.

Han sade att USA:s export av nötkött till EU kommer att öka med 46 procent det första året.

– På sju år kommer det att öka med ytterligare 90 procent, sade presidenten.

Tröga handelssamtal

Han beskrev avtalet som ett genombrott i handelssamtalen mellan USA och EU. Avtalet kan i vilket fall minska spänningarna mellan parterna. Handelssamtalen mellan EU-kommissionen och USA har stött på patrull just på grund av oenighet om jordbruksprodukter. USA vill inkludera dessa i ett handelsavtal, något som EU har avvisat.

EU-källor och diplomater meddelade i juni att ett avtal hade nåtts som garanterar USA en större andel av de kvoter på 45 000 ton hormonfritt nötkött som EU importerar årligen. När avtalet är fullt genomfört om sju år kommer USA att få sälja 35 000 ton hormonfritt nötkött till EU. I år ligger exporten på cirka 13 000 ton per år, rapporterar AFP.

Avtalet innebär inte att EU importerar mer nötkött än i dag, utan att en större andel kommer från USA på bekostnad av import från länder som Australien, Argentina och Uruguay.

Hot om biltullar

Uppgörelsen måste först godkännas av EU-parlamentet innan det kan träda i kraft. En representant för ordförandelandet Finland meddelade under ceremonin i Vita huset att det kommer att läggas fram för EU-parlamentet så snart som möjligt.

De transatlantiska handelsrelationerna har varit frostiga sedan USA införde tullar på europeiskt stål och aluminium i maj i fjol, vilket ledde till europeiska strafftullar på utvalda amerikanska varor.

Donald Trump har även hotat med att införa 25-procentiga tullar på bilar tillverkade i EU. Om så sker är EU redo att slå tillbaka. En lista med motåtgärder, värda 35 miljarder euro, finns redan klar, sade handelskommissionär Cecilia Malmström i förra veckan till det nyvalda EU-parlamentet.

Läs mer: ”EU:s bönder diskrimineras av avtal med Sydamerika”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen