Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 maj

Tullen jagar smittat kött vid gränsen

Tullen och Veterinärmedicinska anstalten har skärpt kontrollen av att resenärer från Kina följer förbudet mot att ta in köttprodukter från Kina i landet till följd av den explosionsartade spridningen av afrikansk svinpest i Kina.

 Bra så kallat skalskydd runt tamgrisar är viktigt för att hindra smittspridningen. Arkivbild.
Bra så kallat skalskydd runt tamgrisar är viktigt för att hindra smittspridningen. Arkivbild. FOTO: Nati Harnik/AP/TT

Smittan har redan spridit sig i stor omfattning till länder som Vietnam och Kambodja.

Sedan tidigare finns det även fall av smittade vildsvin i Belgien och flera utbrott i tamdjursbesättningar i Baltikum och länder som Rumänien och Polen.

– Det är en svårbekämpad sjukdom, varnar Maria Cedersmyg på Jordbruksverket.

”Tänker till när man köper in djur”

Hon räknar med att det kommer att ta tid att få bukt på smittan i Kina med omnejd och hon varnar för stor risk för att smittan även sprider sig till Sverige, med människor som befunnit sig i drabbade områden i andra länder.

För svenska grisbönder innebär den stora smittspridningen runt om i världen att skalskyddet blivit allt viktigare.

– Det handlar om att man tänker till när man köper in djur, att man tänker till när man hanterar besökare och att man ser till att folk som måste vara inne i besättningen har skyddskläder, säger Cedersmyg.

Hon påminner även om vikten att separera tamgrisar från vildsvin så långt det är praktiskt möjligt.

Viruset överlever i smittat kött och blod

Människor riskerar att få med sig smittan in i Sverige med kläder eller utrustning eller via smittade charkvaror som inte har upphettats, som kallrökt eller torkad skinka eller korv.

– Viruset överlever väldigt, väldigt länge i smittat kött och smittat blod.

Enligt Cedersmyg är det avgörande att alla är uppmärksamma på risken för smittan och att man rapporterar in alla fall av döda vildsvin till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

– Får vi in sjukdomen i Sverige måste vi hitta den så tidigt som möjligt. Det duger inte att det finns sjuka vildsvin i skogen i flera veckor utan att vi hittar dem, säger hon.

LÄS MER: Miljontals vietnamesiska grisar pestsmittade

Relaterade artiklar

Till toppen