Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 maj 2016

Tunnelodling ger extra tidiga jordgubbar i år

Tack vare sommarvärmen och odling i tunnlar har de svenska jordgubbarna mognat extra tidigt i år.

Rickard Bergkvist, jordgubbsodlare på Eriksgården utanför Sjöbo i odlingstunneln som gör att jordgubbssäsongen varar från mitten av maj till oktober.
Rickard Bergkvist, jordgubbsodlare på Eriksgården utanför Sjöbo i odlingstunneln som gör att jordgubbssäsongen varar från mitten av maj till oktober. FOTO: Fredrik Thunberg

I Sverige odlas det 2 400 hektar jordgubbar enligt den senaste statistiken. Uppåt 150 hektar är odling i tunnel.

– Det som utvecklas och det som är framtiden är att förlänga försäsong och eftersäsong med tunnelodling, säger Anders Hagberg, ordförande i LRF Trädgård/Bär.

Mindre mögelproblem

Fördelarna med tunnelodling är att plantan inte blir utsatt för regn och därmed har mindre mögelproblem. Dessutom får plantan optimalt med vatten tack vare droppbevattningen, vilket ger större skörd.

Nackdelen kan vara större problem med insekter, och så kostnaden för själva tunneln.

Men lönsamheten finns där.

Närodlat i tiden

– Den är bra eftersom du får den under en tid när priserna är bättre, och du behöver bättre priser för det kostar ju pengar att ha tunneln.

Produktionen i Sverige är mellan 15 000 och 17000 ton svenska jordgubbar. Importen är mellan 4 000 och 6 000 tusen ton. Tanken är att de tunnelodlade jordgubbarna ska ta marknadsandelar från de importerade jordgubbarna.

– Prismässigt har vi svårt att konkurrera, men närodlat ligger i tiden och smaken är bättre här uppe.

Smakar de annorlunda för att de är odlade i tunnlar?

– Jag var lite orolig att de skulle vara lite faddare smak, men jag tycker inte det, jag är väldigt nöjd med smaken, säger Anders Hagberg.

Rickard Bergkvist, jordgubbsodlare på Eriksgården utanför Sjöbo, bedömer att de remonterande sorterna vinner terräng – sorter som blommar kontinuerligt under hela säsongen, som i tunnel kan sträcka sig från mitten av maj till oktober.

– Under varje plockning behöver man fler meter för att få ihop till sin liter, men utslaget över året så ger en remonterande planta mycket högre skörd än en vanlig junisort som till exempel Rumba.

Relaterade artiklar

Till toppen