Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 mars 2017

Tuppar är snällare mot släktingar

Tuppar är mindre aggressiva mot tuppar som de är släkt med, det visar en studie från Linköpings universitet.

FOTO: Ann Lindén

Dominanta tuppar beter sig mindre aggressivt mot tuppar som de är släkt med jämfört med obesläktade konkurrenter i en parningssituation.

I studien delade forskarna in fyra höns i grupper med en dominant tupp och två lägre rankade tuppar, varav den ena var en bror eller son till den dominanta tuppen, och den andra var obesläktad. Forskarna observerade sedan parningssituationerna som uppstod.

Stör färre parningar

"Vi såg att släktingar stör färre av varandras parningar och på så sätt är mer tillåtande. Den dominanta tuppen störde den obesläktade tuppens parningsförsök oftare", säger ansvariga forskaren Hanne Løvlie, biträdande professor vid institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM) vid Linköpings universitet i ett pressmeddelande.

Resultatet från studien pekar på att tamhöns kan känna igen släktingar och att igenkänningen påverkar hur de beter sig i en parningssituation.

Både yngre och äldre lika snälla

Studien visar också att äldre tuppar inte verkar kompensera för sin lägre förmåga att fortplanta sig genom att vara snällare mot besläktade konkurrenter. I stället var alla tuppar schyssta mot sina söner och bröder.

Hur tamhönsen kan avgöra om en individ är en släkting vet forskarna inte.

Relaterade artiklar

Till toppen