Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 september 2019

Tuppen Maurice får fortsätta gala

Tuppar brukar gala, och så gör även tuppen Maurice på ön Oléron utanför Frankrikes västra kust.

Nu kan Maurice fortsätta ge hals hur mycket han vill, för han och hans ägare har segrat i en rättslig tvist med grannar som stämt dem för oljudet.

 Den franska tuppen Maurice får fortsätta gala. Tuppen på bilden är en annan. Arkivbild.
Den franska tuppen Maurice får fortsätta gala. Tuppen på bilden är en annan. Arkivbild. FOTO: Anupam Nath/AP/TT FINCK

Alla uppskattar inte att bli väckta tidigt på morgonen. Bland annat ett pensionärspar som har köpt en semesterbostad i närheten och stämt Maurices ägare Corinne Fesseau för tuppens morgontidiga kuckeliku på den natursköna ön.

Har fått rätt

Om Fesseau hade förlorat i rätten skulle hon få två veckor på sig att flytta på Maurice eller få honom att sluta gala. Men nu behöver han inte tystas. Han har rätt att göra sig hörd om dagarna, enligt dagens domstolsbeslut.

Fallet har väckt stort intresse i Frankrike och många hävdar att stämningen är en del av ett större hot mot landets lantliga arv från turister, som inte anses vilja eller kunna förstå lantlivets förutsättningar.

Har blivit rikskändis

Grannparets advokat anser att argumentet om lantliv inte håller eftersom staden har 7 000 invånare. Enligt domen tvingas paret nu betala 1 000 euro, drygt 10 000 kronor, i skadestånd till Corinne Fesseau.

Namnlista till stöd

Maurice har blivit rikskändis på kuppen. T-tröjor med hans bild och texten ”Låt mig sjunga”, och ”Team Maurice” säljs och 140 000 människor har skrivit under en namnlista för att stötta honom.

– Det här är höjden av intolerans, man måste acceptera lokala traditioner, säger Christophe Sueur, borgmästare i samhället Saint-Pierre-d’Oléron, om stämningen.

Täckt över buren

Corinne Fesseau har tidigare försökt få Maurice att hålla näbben, bland annat genom att täcka över hans bur för att han inte ska förstå att det har blivit morgon. Men inget har hjälpt.

Flera andra konflikter har den senaste tiden bubblat upp i Frankrike mellan personer som bor på landet och andra som semestrar där.

Vill skydda ljuden

I maj skrev Bruno Dionis, borgmästare i byn Gajac i sydvästra Frankrike, ett öppet brev som försvarade kyrkklockor som ringer, kor som råmar och åsnor som skriar på landsbygden. Han har bett regeringen att införa ljuden på landets lista över kulturarv.

Läs mer: Äldre kvinna dödad av tuppTuppar är snällare mot släktingarFILM. Tuppen som galer som få

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen