Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 september 2015

TV: Hövändningen är bästa sömnmedlet

Lille Loke, snart 2 år sover gott, Ludvig, 4 år, tittar fascinerat på när hövändaren jobbare. Ja, så kan barnpassningen se ut när mamma jobbar och pappa Henrik Hedlund måste vända hö på sin semester.

Det händer inte så ofta att båda barnen åker med, mer ofta att det är Ludvig som tar plats hos pappa i traktorn. Familjen bor på gården Åleby Backen utanför Hagfors i Värmland. Henrik jobbar skift på Uddeholm. På fritiden ska det lilla lantbruket drivas. Två ardennrar, en hund och två katter är de djur som finns på gården.

Henrik är förstås noga med säkerheten. Barnen är alltid innanför stängda och låsta fönster och dörrar. Han lämnar aldrig traktorn med motorn i gång och nyckeln i.

– Om man är noga med säkerheten så tror jag att det är bra för barnen att få vara med ibland när man jobbar nära djur och natur, säger Henrik Hedlund.

Fakta: Större barn skadar sig oftare

Det är fortfarande skördetid och bråttom ute på lantbruken. Ibland tvingas man ha barnen med sig när man jobbar och då gäller det att sätta säkerheten främst, hur stressad man än är.
Tyvärr visar statistik att barn till lantbrukare och företagare i åldern 0-4 år löper nästan två gånger så stor risk att skadas av fordon som andra barn. Vanliga traktorolyckor är när barn skjutsas i traktorer, ramlar ur hytten och blir överkörda, eller när barn blir överkörda då föraren inte har sett att barnet har varit i närheten.
Antalet inträffade olyckor ökar med barnens ålder. Detta beror troligen på att äldre barn tillåts vara utom synhåll för vuxna och att de får också lov att prova på och utföra sysslor som har fler riskmoment.
 
Källa: www.sakertbondfornuft.se

Relaterade artiklar

Till toppen