Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 mars

Två nya i LRF Västerbottens styrelse

LRF Västerbotten har samlats till regionstämma i Lycksele. Fem motioner fanns på dagordningen, men stämman beslutade att inte skicka någon av dem vidare till riksstämman.

 Lotta Folkesson fick nytt förtroende som ordförande för LRF Västerbotten.
Lotta Folkesson fick nytt förtroende som ordförande för LRF Västerbotten. FOTO: Gunnar Andersson

LRF Västerbottens ordförande Lotta Folkesson inledde regionstämman i Västerbotten med ett tal där hon sammanfattade det besvärliga år som passerat, med snöskador, torka och bränder.

– När vi får ett sådant allvarligt läge som vi inte kan råda över är det kämpigt. Men jag tar med mig orden stolthet och tillsammans. Glädjande nog kan jag konstatera att LRF fungerar som bäst vid kris, och vi har kunnat vidta åtgärder och påverkat politiker och myndigheter, till att ta beslut för att mildra krisen, sade hon i talet.

Effekterna kvarstår

Samtidigt påpekade hon att effekterna av torkan kvarstår, och att Sveriges bönder väntar på resultat från den nationella livsmedelsstrategin, som riksdagen beslutat om.

– Nu har det gått två år, och vi har ännu inte sett någon effekt av strategin på gårdsnivå. Nu måste det hända något även där, om inte det här ska bli ett fiasko, konstaterade Lotta Folkesson.

 Mjukglassmaskinen blev ett vattenhål när LRF Västerbotten hade regionstämma.
Mjukglassmaskinen blev ett vattenhål när LRF Västerbotten hade regionstämma. FOTO: Gunnar Andersson

Stämmans utropstecken

Glass i stora lass! Kaffeserveringen brukar ju alltid vara den givna samlingspunkten i pauserna, med frågan var om inte mjukglassmaskinen blev årets vattenhål för sugna stämmodeltagare. Det blev samling vid pumpen kanske man kan säga.

Fem motioner

Under regionstämman behandlades fem motioner från lokalavdelningarna. De rörde bland annat brist på erfaren akutveterinärkompetens och läkemedel till djur på apoteken, men även krav på ökad brandberedskap ute i kommunerna, med tanke på sommarens skogsbränder.

Samtliga motioner gick på styrelsens yttrande, och ingen motion beslutades gå vidare till riksförbundsstämman.

Nya i styrelsen

LRF Västerbottens regionstämma hölls på Hotell Lappland i Lycksele. Under stämman valdes Andreas Bergmark, Vallen, Skellefteå och Simon Holmlund, Tvärålund, Vindeln, in som nya ledamöter i regionstyrelsen. Andreas Bergmark är 32 år och driver Bergmark gård med 50 dikor och totalt ca 150 köttdjur. Simon Holmlund är 37 år och har ekologisk köttdjursuppfödning med dikor och mjölkrasstutar, totalt cirka 50 djur. Han har även bland annat potatisodling.

Lotta Folkesson, Selsberg, Vännäs, fick förnyat förtroende som ordförande. Övriga i styrelsen är Pär Antonsson, Övre Bäck, Skellefteå, vice ordförande, Micael Forslund, Häbbersfors, Skellefteå och Ida Oderstål, Siksjönäs, Vilhelmina.

Utmärkelser

LRF Ungdomens stipendium på 5000 kronor gick till Anne och John Baars, Eskilsbäck, Flarken.

Årets kulturstipendium på 5 000 kronor gick till Tio Toppar Tavelsjö som bidragit till att göra naturen och landsbygden mer tillgänglig för både ortsbor och besökare.

Årets lokalavdelning i LRF Västerbotten blev Vilhelminabygdens LRF-avdelning som har skapat nya mötesplatser för befintliga och nya medlemmar.

Hedersutmärkelse Silvernålen delades ut till Mikael Olofsson Södra Renbergsvattnet, Burträsk, Urban Persson, Gulltjärn, Robertsfors och Sybil Sundling, Yttre Långviken, Tavelsjö.

Gröna hjärtat gick i år till Göran Olofsson, Ängesbäckens lantbruk, som gjorde stora hjälpinsatser i samband med brand hos en mjölkbonde.

LÄS MER: Södermanlands LRF-styrelse laddar omLÄS MER: Dramatiken uteblev när LRF-regionen valde ny styrelseLÄS MER: GP-journalist fick stående ovationer på LRF-stämman

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen