Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 juni 2019

Två tänkbara orsaker till hur smittan kom till Belgien

Det finns två tänkbara förklaringar till utbrottet av afrikansk svinpest i Belgien – illegalt importerade vildsvin från Östeuropa eller infekterade charkuterivaror som hamnat i naturen.

Utbrottet konstaterades i samband med att kadaver efter två vildsvin hittades i kommunen Etalle i den sydöstra provinsen Luxembourg. Efter att olika kontrollzoner hade upprättats beslutades att alla tamgrisar i området skulle avlivas trots att de var friska.

Totalt avlivades enligt FAVV, den belgiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, 5 222 grisar varav merparten tillhörde tre professionella grisgårdar. Totalt fanns det innan utbrottet 58 registrerade grishållare i området. Stallarna måste tills vidare hållas tomma.

Grisarna finns på annat håll

Någon omedelbar oro för landets grisproduktion uppstod inte eftersom 94 procent av alla Belgiens grisar finns på gårdar i den nordliga flamländska delen ungefär 200 kilometer bort. Däremot sker veterinärkontroller för att säkra att all landets besättningar är fria från sjukdomen. Under det första halvåret testades över 4 000 besättningar.

– Området ligger i bergskedjan Ardennerna, består till största delen av skog och är ganska otillgängligt. Inledningsvis uppskattades att där fanns runt 4 000 vildsvin men nu talas det om cirka 6 000, säger Wouter Wytynk på bondeorganisationen Boerenbond.

Stängsel och grindar

Zonerna avgränsas med stängsel och grindar. I den infekterade zonen får skogsarbete bedrivas bara om det är absolut nödvändigt och med krav på noggrann desinficering efteråt av människor och maskiner. De högtrafikerade vägarna fungerar också som fysiska barriärer.

Jakten på vildsvin utförs av tränade jägare och skogsvaktare och sker utan restriktioner. Det pågår också ett aktivt sökande efter döda vildsvin. Alla kadaver ska undersökas och testas. Exakt en tredjedel av de 2 149 döda vildsvin som hade undersökts fram till den 8 april bar på afrikansk svinpest.

Importerade vildsvin från öst?

Det finns två huvudsakliga teorier om hur smittan kommit till Belgien. Fyra personer har suttit anhållna misstänkta för att ha importerat vildsvin illegalt från Östeuropa i syfte att arrangera jakt. Den huvudmisstänkte är en skogvaktare i 60-årsåldern bosatt i området. Den andra tänkbara förklaringen är att det har slängts smittade charkuterivaror i naturen.

I slutet av förra året gjordes de första fynden av smittade vildsvin nära gränsen till Frankrike. Detta skapade stor oro eftersom det på den franska sidan av gränsen finns ungefär 200 professionella grisgårdar.

Avskjutning på franska sidan

Franska myndigheter skapade i januari–februari en ”vit zon” innanför gränsen i vilken alla uppskattningsvis 500–600 vildsvin skulle skjutas. Jägarna har fått logistisk hjälp av den franska militären.

– Den franska regeringen har bara ett mål och det är att hålla landet fritt från afrikansk svinpest och därmed skydda den franska grissektorn från detta stora ekonomiska hot, har franske jordbruksministern Didier Guillaume sagt i ett uttalande.

Har haft svinpest förut

Frankrike låter nu sätta upp två staket på totalt nästan 75 kilometer långt staket mot gränsen till Belgien till en beräknad kostnad av 2,2 miljoner euro. Det byggs enligt samma modell som det i Danmark. Även Luxemburg har satt upp ett enklare hägn på 8 kilometer utmed gränsen.

Belgien drabbades av afrikansk svinpest även 1985. Orsaken den gången var smittat foder som importerats från Spanien. Sjukdomen bröt ut på 12 av de 185 gårdar som kommit i kontakt med fodret. Efter att 34 000 grisar på 60 gårdar avlivats upphörde smittspridningen. Efter sex månader konstaterades att sjukdomen var utrotad.

LÄS MER: Notan för svinpesten: en halv miljard kronorLÄS MER: Nya fall av afrikansk svinpest i Belgien

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen