Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 juli 2017

Två ton tinat kött i beslag

Sedan midsommar har trafikpolisen i Skåne stoppat två köttransporter med tinande kött. Livsmedelsverket befarar att mörkertalet är stort.

 Kebabköttet skulle till pizzerior.
Kebabköttet skulle till pizzerior. FOTO: Mostphotos

På kort tid har två transporter med tinat kött stoppats på E6 i Skåne, rapporterar P4 Malmöhus.

Dagen före midsommar stoppades en överlastad lastbil på E6 norrut. Där fann polisen 1,5 ton kebabkött. Men det frysta köttet, som var på väg till pizzerior i Kävlinge och Landskrona, förvarades inte i artongradig kyla som det ska, utan i ett oisolerat lastutrymme.

En bil till

Polisen slog larm till miljöförvaltningen i Lomma kommun och lasten togs i beslag och merparten av lasten skickades sedan till destruktion.

– Att det är så här stora mängder kött som omhändertas är väldigt sällsynt, här i Lomma i alla fall, säger miljöinspektör Johan Persson.

Men i början av juli stoppades en andra lastbil utan kyl- eller frysaggregat som fraktade 500 kilo kött.

– En vanlig bortförklaring är att den ordinarie bilen gått sönder, eller att den var upptagen och de skulle transportera extra mycket. Man ser inte riskerna utan tar en chansning att få iväg sitt kött, säger Johan Persson.

Stort mörkertal

På Livsmedelsverket vet man inte hur vanligt det är att kött transporteras utan kyla, men mörkertalet befaras vara stort.

– För det första tänker jag att det är jättebra att polisen har stoppat de här två överlastade bilarna, och att de faktiskt har hört av sig till livsmedelskontrollsmyndigheterna. Och har man stoppat två bilar där, finns det säkert fler bilar, säger Aron Lindén på Livsmedelsverket.

Läs mer: Livsmedelsverket: Inför fängelse för matfusk

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen