Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 June

Tvång på att köttets ursprung ska redovisas

Ursprungsmärkning på kött bör bli obligatorisk på landets restauranger. Det framgår av ett nytt regeringsförslag, rapporterar bland andra TT och SVT.

 Sven-Erik Bucht (S).
Sven-Erik Bucht (S). FOTO: Mikael Ljungström/Mostphotos

Sedan tidigare har restauranger uppmanats av bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita att bli bättre på att informera om var köttet kommer ifrån, både muntligen och skriftligen, samtidigt som konsumenter också har uppmuntrats att fråga mer.

”Nu är vi less på det här”

Men utslaget har inte blivit som önskat och någon större förändring har inte skett, menar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

– Vi har vid ett flertal tillfällen uppmanat branschen att ta fram en frivillig märkning för restauranger och storkök på samma sätt som man har gjort i dagligvaruhandeln, men det har man inte gjort. Det har hänt väldigt, väldigt lite. Nu är vi less på det här, säger Sven-Erik Bucht till Dagens Nyheter.

För att länder inom EU ska kunna införa nationella bestämmelser om ursprungsmärkning måste det först anmälas till EU-kommissionen, och Livsmedelsverket och Konsumentverket har nu därför fått i uppdrag att ta fram underlag till vad som krävs för att få ett godkännande.

”Utesluter inte att gå vidare på andra produkter”

Finland har sedan flera år tillbaka haft liknande planer på att ursprungsland ska märkas ut på allt kött som serveras på restauranger, men fick nyligen nej avslag från EU-kommissionen på den ansökan som gjordes i höstas.

– Finland ansökte om kött och även fisk. De ska nu arbeta om sin ansökan. Vi ska se hur de gjorde och vad det var som ledde till av­slaget och även följa hur de kompletterar ansökan. För vår del gäller det i ­första hand kött, men vi utesluter inte att vi går vidare på andra produkter längre fram, säger Sven-Erik Bucht till Dagens Nyheter.

LÄS MER: Ursprungsmärkning dröjer på finska restaurangerMinistrarna: Ursprungsmärk kött på restauranger

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen